Varme hveder spises i dag aftenen inden Store Bededag. Her er en god opskrift hvis du vil forsøge dig med selv at bage nogle dejlige hveder. Serveres selvfølgelig varme med smør på.
#
50 g gær
2½ dl vand
1 tsk salt
1½ tsk sukker
1 æg
400 g hvedemel
*
Gæren smuldres og udrøres med vandet, der er lunet til 35°C.
Salt og sukker tilsættes.
Ægget piskes let og blandes i dejen sammen med melet.
Dejen æltes omhyggeligt, det er vigtigt, at der ikke tilsættes mere hvedemel end absolut nødvendigt, hvis hvedeknopperne skal blive luftige.
Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 45 minutter.
Derefter slås dejen ned og formes til 6 lige store boller.
Disse lægges i en bradepande, der måler ca. 25 gange 20 cm.
Det er vigtigt, at hvedeknopperne ligger tæt, hvis de skal opnå den karakteristiske form.
Bradepanden må helst have høje sider.
For at hvedeknopperne skal blive særlig luftige foregår efterhævningen over damp.
En stor gryde sættes over varmen, og når vandet begynder at dampe, sættes bradepanden med hvedeknopperne på gryden.
Vandet skal ikke koge, for så danner hvedeknopperne skorpe i bunden, men blot holdes varmt; hvedeknopperne efterhæver således i 15 minutter, pensles med vand og sættes derefter i en 225°C varm ovn i ca. 15 minutter.
Hvedeknopperne skal kun brunes ganske let, og de må ikke danne kraftig skorpe.
Hvedeknopperne flækkes og lægges på en bradepande og ristes ca. 10
minutter i en ovn ved 250°C, så bliver de til hveder.
Hvederne flækkes endnu en gang, inden de smøres.
Se flere dejlig opskrifter på varme hveder:
Varme
hveder
Varme hveder i flere variationer
Varme hveder i mikroovn
Varme hveder Sørens
Hvedeknopper - hveder
Grove
hveder
Klassiske hvedeknopper