Lækre hjemmebagte hvedeknopper til de ristede varme hveder
med smør er en hyggelige tradition dagen før Store Bededag - Få opskrift her.
Det var biskop Hans
Bager, som stod bag den bededag, vi har i dag. Den blev lovfæstet den 27. marts
1686. For at også bagerne kunne holde bededagen hellig, blev der dagen før bagt
hveder, der kunne varmes eller ristes på helligdagen. I dag er der duge
bagerier, der har åbent St. Bededag, men hvederne er stadig en dejlig
tradition.
Arbejdstid: 35 min.
Hævetid: 2 timer Bagetid: 25 min. Fryseegnet. 12 stk knopper
#
500 g hvedemel
2 spsk sukker
1 tsk groft salt
2 tsk stødt
kardemomme
25 g gær
1½ dl mælk
100 g smeltet smør
1½ dl vand
1 tsk fintrevet
citronskal (usprøjtet)
*
Bland hvedemel med
sukker, groft salt og stødt kardemomme.
Smuldr gæren ud i
mælken og tilsæt smeltet smør, vand og revet citronskal.
Rør blandingen i
melet.
Ælt dejen grundigt
igennem, til den er glat og smidig.
Tril en pølse af
dejen og form 12 boller.
Læg bagepapir i en
bradepande eller et ovnfast fad på ca. 25x20 cm.
Læg bollerne ved
siden af hinanden med ca. 1 cm's afstand.
Lad dem hæve
tildækket i 2 timer.
Varm ovnen op til
225 °C.
Sæt bradepanden ind
på nederste rille i ovnen og bag hvedeknopperne ca. 25 min.
Lad dem køle af på
en bagerist.
Flæk hvederne og
rist dem evt sprøde.
Server med smør
eller syltetøj eller se de lækre Tapas-toppinger HER.
INFO: Varme hveder
Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag
skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle
skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil
gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I
stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen
inden bededag og varme dem på selve dagen.
Se flere dejlig opskrifter på varme hveder:
Varme
hveder
Varme hveder i flere variationer
Varme hveder i mikroovn
Varme hveder Sørens
Hveder, Bagermester Froms opskrift
Hvedeknopper - hveder
Grove
hveder
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin