50 g gær
5 dl letmælk
2 ½ tsk salt
3 spsk sirup
1 æg
45 g smeltet smør
1 dl hvidtøl
250 g hvedemel
400 g rugmel
Smuldr gæren i en skål. Opvarm mælken til 37º - fingervarmt. Rør gæren ud med lidt af mælken og tilsæt resten. Bland salt, sirup, æg og fedtstof og hvidtøl i. Bland de to melsorter og slå først halvdelen i mælken. Ælt dejen jævn og smidig med så meget af det resterende hvedemel, som væsken kan tage. Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Arbejd dejen igennem, så den bliver smidig og slipper. Form to aflange brød og læg dem på smurt plade eller i 2 smurte forme.
Lad brødene efterhæve tildækket på et lunt sted i ca. 30 min.
Skær et par snit i brødenes overflade og bag dem i ovnen ved 200º i ca. 50 min.
Pensl brødene med lidt sirup blandet med vand mod slutningen af bagetiden. Det giver en smuk farve og en sprød skorpe.
Lad brødene afkøle på bagerist.