Hjemmebagte boller, der er meget enkle at lave. Brød til morgenmad, frokost, hovedret, madkassen, kaffe og indimellem. Hele året.
Antal: 2 brød eller 20 boller
1 liter lunkent vand
15 g gær
500 g surdej
400 g rugmel
1200 g hvedemel, måske lidt mere eller lidt mindre
5 g salt
5 cl hvidvinseddike
200 g valnøddekerner
1 dl solsikkeolie
A. Vand, gær og surdej blandes.
I vandet hældes rugmel og 800 g hvedemel lidt ad gangen, mens røremaskinen kører ligeså stille derudaf.
Tilsæt nu salt, valnøddekerner, hvidvinseddike, solsikkeolie og endnu mere hvedemel. Fortsæt med at hælde hvedemel i lidt efter lidt, til dejen næsten ikke klæber længere
B. Sæt dejen til hævning så længe, du kan vente - minimum 1 time og meget gerne 3 eller 5.
Du kan også sætte dejen i køleskabet natten over
C. Stil ovnen på 220°C.
Hæld dejen fra skålen og direkte over på et meldrysset bord.
Lad være med at ælte og den slags, dejen har bedst af at blive rørt så lidt som muligt. Skær dejklumpen ud i firkanter med en kniv eller form 2 brød
D. Bag brødet i oven i 20-25 minutter ved boller og 30-40 minutter, ved brød.
Har du damp i din ovn kan du slå den til de første 15 minutter.
Vend brød/boller med undersiden opad og bag videre i yderligere 10 minutter
Server med tandsmør og stærk ost eller hjemmelavet syltetøj.