6 dl lunkent vand
50 g gær
½ dl valnøddeolie eller olivenolie
1 spsk salt
100 g groft hakket valnøddekerner
250 g rugmel
700 g hvedemel
pensling med vand
Rør gæren ud i lidt af det lune vand, tilsæt resten af vandet, olie, salt, valnøddekerner, rugmel samt det meste af hvedemelet.
Ælt dejen godt igennem og lad den hæve lunt og tildækket 45-60 minutter.
Tag dejen op, ælt den igennem igen evt. med resten af melet og del den i 20-24 lige store stykker, der formes til boller og sættes på plader beklædt med bagepapir.
Lad dem efterhæve godt og vel ½ time.
Pensl bollerne med lidt vand og bag dem i ovnen ved 250° i 10-12 minutter, til de er gyldne og bagte.
Lad bollerne afkøle på en bagerist, pak dem i plastposer og frys dem ned, til de skal bruges.
Tø bollerne op i god tid og lun dem i ovnen kort før serveringen.