1 portion surdej
600 g hvedemel
1 ½ dl vand
2 tsk salt
35 g smør
1 æg til pensling
Rør surdejen igennem.
Tilsæt vand og salt, tilsæt melet lidt efter lidt.
Ælt dejen godt igennem (min 5 minutter), til den er smidig og glat, form
den til en kugle og læg den i et fad.
Skær smørret i tynde skiver og fordel det på dejens overflade, drys
med lidt hvedemel.
Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i køleskab i
24 timer.
Ælt den hævede dej igennem på et melet bord, arbejd smørklatterne
godt ind i dejen, tilsæt lidt mere hvedemel, men endelig ikke for meget.
Form dejen til et ovalt brød og læg det på en plade med bagepapir, lad
det efterhæve i ca 2 timer.
Tænd ovnen 300ºC.
Pensl brødet med sammenpisket æg, snit det tre gange skråt på tværs
med en skarp kniv eller barberblad.
Smid 1 dl kogende vand ind i bunden af ovnen, luk lågen, sæt brødet i
ovnen på midterste rille, smid yderligere 1 dl kogende vand i bunden af
ovnen og lad brødet bage i 8 minutter, sænk temperaturen til knap
200ºC, åben lågen et øjeblik for at sænke temperaturen og bag videre i
ca. 50-60 minutter.
Lad brødet afkøle på en bagerist.