½ kg fiskefileter af 2-3 forskellige slags fisk (fx torsk sej rødspætte
eller helleflynder)
Til fiskefond:
2 l. vand
1 dl tør hvidvin
fiskehoveder skrog og finner
1 porre
4 skalotteløg
1 laurbærblad
5-6 hvide peberkorn
Endvidere:
4 skalotteløg
2 røde peberfrugter
1-2 fed hvidløg
3 spsk konc. tomatpuré
1 knsp cayennepeber
1 spsk friskhakket merian eller 1 tsk tørret
75 g (små) hvide bønner
salt, peber
Til drys: 1 lille bdt persille
Skyl bønnerne og læg dem i blød i rigeligt koldt vand i mindst 8 tim.
Hæld vandet fra bønnerne og kog dem i frisk, koldt vand til de er møre, ca 45 min.
Fiskefonden: Gør porre og løg i stand og snit dem groft.
Kom alle ingredienser til fonden i en gryde, bring den langsomt i kog, skum omhyggeligt og lad fonden simre uden låg i 20-25 min.
Si fonden, mål 1 ½ l af og kom den tilbage i gryden.
Pil skalotteløgene og hak dem fint, befri peberfrugterne for frøstol og kerner og skær dem i tynde strimler.
Bring fonden i kog igen og tilsæt skalotteløg, peberfrugter, knust hvidløg, tomatpuré og krydderier.
Lad det koge for svag varme i ca 5 min.
Gå fisken efter for småben og skær den i mundrette stykker.
Kom fisken i suppen og lad den småkoge i 4-5 min.
Varm de kogte hvide bønner i suppen det sidste min.
Smag til med salt og peber.
Servér suppen rygende varm, drysset med friskhakket persille fx som forret.
Tips: Nyd suppen med godt brød eller flûtes til. Den er så mættende, at
den kan gøre det ud for hovedret. Husk at få fiskehoveder, -skrog, og
-finner med, hvis fiskehandleren fileterer.