Før fryseren blev næsten hver mands eje i danske husholdninger, frøs man den hjemmelavede is i en frysespand, som var sat i en fryseblanding af is og salt. Spanden eller skålen med iscremen skulle drejes konstant, så isen blev ensartet frosset uden iskrystaller. Denne fremgangsmade var helt almindelig for blot ca. 30 år siden og ikke helt så nemt, som det er i dag, hvor ismassen kan sættes i fryseren.
Til 6 personer
½ liter fløde
1 stang vanilje
4 æggeblommer
60 g sukker
Bring fløden i kog med den flækkede vanilje.
Pisk æggeblommer og sukker skummende.
(Dyp evt. æggene i koghedt vand i 30 sekunder, eller brug frosne æggeblommer fra supermarkedet).
Hæld den koghede fløde i æggemassen, mens der piskes, hæld det tilbage i gryden og bring cremen i nærheden af kogepunktet (evt. over vandbad) mens der piskes - cremen må ikke koge, så skiller den.
Lad cremen svale af og tilsæt evt. andre smagsstoffer, inden den fryses.
Isen kan tilsættes hakket chokolade, sukrede bær eller nougat.