Blomkål er blevet dyrket i Vesten siden 1600-tallet. Det er i
familie med hvidkål og findes også i en lysegrøn udgave, der hedder Romanesco. Romanesco
kål er en hybrid mellem broccoli og blomkål, har en mild kålsmag og er en anelse
sødere og meget dekorativ. Det består af en masse blomkålsknopper, der sidder samlet
i buketter omkring stokken og kaldes derfor en kraftig omdannet blomsterstand. Blomkål
indeholder en stor mængde kostfibre på hele 2,2 g. pr. 100 gram.
Tips til tilberedning
• Fjern dækbladene og del kålen, gerne uden brug af kniv, så
man undgår skæremærker_
• Del kålen i buketter og spis den rå eller damp den i kogende
letsaltet vand i 5 minutter. Blomkål skal stadig have bid, når den er kogt, så kog
den hellere lidt for lidt end for meget
• Bland det kogte og stadig lune blomkål sammen med ristede mandler
og olie-eddike dressing
• Lav en salat af blomkålsbuketter, spæde salater, smuldret fetaost
og citronsaft dryppet over
• Skær mellemstore blomkålsbuketter i tynde skiver. Læg dem på
et fad sammen med tomatskiver. Dryp med koldpresset rapsolie og pynt med persille
eller basilikum. Krydr med salt og peber
• Kog blomkålsbuketter møre i lidt bouillon. Mix det jævnt i
en blender. Smag til med lidt cremefraiche, salt og peber. Server puréen til fisk
eller kød
• Bland små blomkålsbuketter med friskkogte majs skåret fra kolben,
tomat- og agurketern. Smag til med citronsaft, salt og peber
• Blomkålsbuketter, radiser og agurkestænger er fine sammen som
dip grønsager. Lav en dip af letmælksyoghurt rørt med hakket dild, salt og peber
Vidste du at...
Læg et laurbærblad i kogevandet når blomkålen koges, på den måde
mindskes kålens karakteristiske duft.
Opbevaring
I en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe. Lang holdbarhed
på op til en måned, ved korrekt opbevaring.
I sæson
Juni til November