Bag dine hvedeknopper med en syrnet fordej (biga). Det giver
knopperne masser af smag og er ikke spor svært - du skal bare gå i gang dagen
før. Når bollerne er i ovnen, breder der sig en skøn duft af kardemomme, der
vil friste de fleste. 12 store hvedeknopper.
Arbejdstid: 45 min. Hviletid: 12-24 timer. Hævetid: 3-4
timer. Bagetid: 20 min. Fryseegnet.
Fordej/biga:
250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel)
2½ dl vand
2-3 g gær
Dej:
15 g gær
3 dl vand eller mælk
1 æg
1 spsk rørsukker
1½-2 tsk salt
450-500 g hvedemel
1-2 tsk stødt kardemomme
75 g blødt smør
*
Rør mel, vand og smuldret gær til fordejen sammen i en skål,
og læg en tallerken eller låg over.
Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og
salt.
Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra
dagen før.
Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. - gerne på maskine.
Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt
størrelse - det tager 1½-2 timer.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par
gange, og tril den løst til en pølse.
Del den i 12 lige store stykker (á ca 110 g), og form dem
til boller.
Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca.
22x30cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse,
så de hænger sammen - det tager 1½-2 timer.
Varm ovnen op til 250 °C.
Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i
ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min, til de gennembagte.
Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 °C.
Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem
til afkøling på en rist.
Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 °C i 5-10
min. eller brug en brødrister.
TIPS: Vi har levet fordejen med halvt grahamsmel. Du kan
også bruge groft mel i selve dejen - erstat op til en trediedel af hvedemelet
med grahamsmel eller dit foretrukne fuldkornsmel.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin