Sommermod skal både være nemt og lækkert. Her er en god
culotte med sprød salat, cremet dip og smørstegte kartofler. Og ingen sommer
uden trifli med bær, makroner og creme. Nyd hver en bid!
Kalvesteg med salat,
grøn sauce og smørstegte kartofler
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Stege-/kogetid: ca. 50 min.
#
1 kalveculotte på ca. 750 g
15 g smør
1 spsk olie
salt og friskkværnet peber
Kold grøn sauce:
2 fed hvidløg
1 bundt persille
200 g cremefraiche 38%
2 tsk dijonsennep eller stærk sennep
Tilbehør:
1 grønt salathoved
10 radiser
2-3 spsk olie-eddikedressing
¾-1 kg kartofler
50 smør
*
Dup kødet med køkkenrulle.
Varm en pande, og brun kødet i gyldenbrunt smør og olie.
Kasser stegefedtet.
Krydr culotten godt med salt og peber, læg den i et ovnfast
fad, og sæt det i ovnen ved 150 °C varmluft.
Steg kødet i ca. 40 min., til det er rosa, eller centrumtemperaturen
(målt med stegetermometer) er 60 °C.
Lad kødet hvile i 15 min.
Pil hvidløgsfeddene, og skyl og pluk persillen.
Hak hvidløg og persille i en foodprocessor.
Tilsæt cremefraiche og sennep, og kør saucen til cremet
konsistens.
Kør ikke for længe, da saucen kan blive grynet.
Smag til med salt og peber.
Bland grøn salat med skiver af radiser og
olie-eddikedressing.
Steg kogte, pillede kartofler i gyldne i smør.
Skær culotten i tynde skiver på tværs af kødfibrene.
Start fra spidsen, og skær næsten halvdelen af stegen.
Vend og skær den anden vej - eller start fra spidsen, og
drej skæreretningen som en vifte.
Server kalveculotte med kold grøn sauce, salat og smørstegte
kartofler.
Sommertrifli med bær
4 personer. Arbejdstid: 20 min. Koge-/bagetid; ca. 20 min.
#
500 g røde sommerbær (fx jordbær, ribs og hindbær)
250 g sukker (evt. syltesukker)
Makroner:
125 g mandler
300 g sukker
2-3 æggehvider (1 dl)
Triflicreme:
3 æggeblommer
25 g sukker + lidt til drys
25 g majsstivelse
1 stang vanilje
2½ dl sødmælk
1 dl piskefløde
Pynt:
evt. friske eller tørrede rosenblade (fra usprøjtede vilde
roser)
*
Skyl bærrene i koldt vand, og dryp dem godt af.
Pil haserne (de grønne kronblade) af jordbærrene, og skær
dem i halve eller kvarte.
Rib ribsene.
Kom bærrene i en tykbundet gryde med sukker.
Bring hurtigt i kog, og kog i 2-3 min.
Opbevar evt. i køleskabet.
Tænd ovnen på 125 °C.
Blend mandler og sukker fint i en foodprocessor.
Tilsæt gradvist æggehviderne, og stop, når det har en
grødagtigt konsistens.
Sæt dejen med skeer til små kager (2-3 cm i diameter) på
bagepapir på en bageplade.
Bag i ca. 20 min.
Afkøl på en bagerist, og opbevar evt. i en kagedåse.
Pisk æggeblommer, sukker, majsstivelse, kornene af vaniljestangen
og den tomme stang sammen i en gryde.
Tilsæt gradvist mælk, og bring cremen i kog under omrøring.
Kog i ca. 4 min, til den er tyk.
Hæld cremen i en skål, drys overfladen med sukker, og lad
cremen blive kold.
Tag vaniljestangen op, og pisk cremen let igennem.
Bland cremen med blødt flødeskum.
Læg 3-4 makroner i hvert portionsglas.
Fordel bær med saft over kagerne, og lad desserterne stå i
ca. 1 time.
Fyld kold triflicreme i glassene, og drys evt. med
rosenblade.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin