Bagels er små brød, som efterhånden bages mange steder i
verden. De bruges især flækkede med fyld i som sandwich. Her er en opskrift på klassisk bagels.
Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 2 timer. Kogetid: 5-10 min. Bagetid:
ca. 15 min. Fryse-egnede
# Ingredienser til 10 stk. bagels:
25 g gær (½ pakke)
3 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 spsk olie (neutral fx raps- eller vindruekerneolie)
250 g sigtemel
ca. 225 g hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling
Drys: sesamfrø eller blå birkes
*
1. Opløs gæren i fingerlunkent vand (ca. 40 grader) og tilsæt
sukker.
Lad blandingen stå en halv times tid, til den skummer.
2. Tilsæt salt, olie og sigtemel og derefter hvedemelet
gradvist.
Ælt dejen grundigt,
til den er glat og smidig.
3. Lad dejen hæve ca. 1 time og 30 min.
Tril 10 lange pølser à 25-28 cm.
Form dem til ringe på et melstrøet bord og tryk enderne godt
sammen.
Lad dejringene efterhæve 30 min.
4. Bring en stor gryde med vand i kog.
Kog dejringene 2-3 stykker ad gangen i 2 minutter, så de
hæver.
5. Tag dem op med en hulske og læg dem tilbage på bagepapir
på to bageplader.
Pensl med æg og drys evt. med birkes eller sesamfrø.
Bag bagels straks i en 225 °C varm ovn med varmluft i ca. 15
min., til de er pænt gyldne i farven og lyder hult, når du banker på dem i
bunden.
6. Lad bagels-ringene køle af på en bagerist.
Skal de fryses, er det bedst at lægge dem i fryseposer, mens
de stadig er lune.
Tips: Bagels er ringformede boller, der oprindeligt er
jødiske og meget typiske for New York. De er kommet til USA med emigranter fra
Sydtyskland og omegn. Nogle sprogforskere mener, at ordet bagel stammer fra det
gammeltyske ord "boug", der betyder ring eller armbånd. I USA kan man
få mange varianter af surdejs-, fuldkorns-, sesam- og grovbagels med mange
slags fyld.