Surbrød har været en del af den danske bager- og brødkultur,
men er ikke så almindeligt længere, og det er en skam. Brødet kan laves med
surdej, men denne opskrift er uden - og lidt hurtigere. Det let syrlige brød er
krydret med kommen og passer perfekt til et stykke smørrebrød med laks, rejer,
rullepølse og lagrede danske oste.
2 brød. Arbejdstid: 30 min. Hævetid: 5-6 timer (evt. natten
over i køleskab) Bagetid: ca. 40 min. Frysegnede.
#
12 g gær
5 dl koldt vand
2 dl tykmælk eller kærnemælk
2 spsk olie
4 tsk groft salt
1 stor spsk honning eller sirup
400 g rugsigtemel (erstat evt. 100 g med rugmel)
ca. 500 g durumhvedemel
evt. lidt olie til hænderne
1 æg til pensling
1½ spsk kommen
*
Smuldr gæren ud i lidt af det kolde vand i en stor skål.
Tilsæt resten af vandet og tykmælk.
Tilsæt olie, salt, honning og rugsigtemel, og rør det godt
igennem.
Tilsæt gradvist durumhvedemel, til dejen kan æltes.
Ælt dejen glat og smidig - den må ikke blive for tør.
Lad den hæve tildækket i ca. 3 timer ved stuetemperatur
eller natten over i køleskab.
Smør evt. hænderne med olie.
Ælt dejen grundigt igennem, del den i 2 stykker, og form dem
til 2 brød.
Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve
tildækket i 1-2 timer, til de ser luftige ud.
Pensl brødene med sammenpisket æg, og drys med kommen.
Bag brødene i 10 min. ved 225 °C med damp, eller sæt en
lille ovnfast skål med kogende vand i bunden af ovnen.
Skru varmen ned til 175 °C, og bag brødene færdige i ca. 30
min.
Det skal lyde hult, når man banker på bunden af brødene - så
er de er færdigbagte.
Afkøl på en bagerist.
Tips: Hvis brødet skal fryses: Læg brødet i en frysepose,
mens det er lunt, og direkte i fryseren. Så undgår du, at skorpen skiller fra
brødets krumme, når brødet tøs op.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin