4 personer
1 stort løg (150 g)
2 spsk olivenolie
1 kg græskar (helst muskatgræskar)
1 sødkartoffel (kan udelades)
2-5 dl sødmælk
10 g flormelis
20 g smør
4 spsk créme fraiche
4 skiver groft landbrød, ristet
Salt og peber
Dette er en ret, der for mig har bevaret smagen af barndom. Dens fløjlsbløde konsistens, dens søde smag og dens sarte farve gør den til en sand lækkerbisken. Hos mine forældre udgjorde denne suppe undertiden hele aftensmåltidet om vinteren, men hvor vidunderlig var den dog ikke! Jeg kan endnu blive ganske rørt ved erindringen om den.
Hvis Deres børn har et dårligt forhold til supper, er jeg sikker på, at denne ret vil kunne forbedre det.
Skræl løget og skær det i tynde skiver. Svits det iolivenolie i en gryde. Tilsæt det skrællede græskar, der er befriet for kærner og fibre og skåret i store terninger, og eventuelt en sødkartoffel der ligeledes er skrællet og skåret i terninger. Lad dette snurre for meget svag varme i 15-20 min., mens der af og til røres i det med en træspatel, så at grønsagerne ikke sætter sig fast i bunden af gryden. Bland 2,5 dl vand med 2,5 dl mælk og hæld dette over grønsagerne. De skal være netop dækkede af væden. Tilsæt salt, peber og flormelis. Lad det koge færdigt over svag varme i 30 min. og blend det derefter i foodprocessoren. Hæld denne puré tilbage i en emaljere gryde og varm den op. Tilsæt smør og cremefraiche og giv den et opkog. Server den straks i dybe tallerkener og anbring en skive ristet brød i hver tallerken.
Frankrig