Vandbakkelser er lavet af en kogt dej med vand og smør, der
tilsættes æg for at gøre kagerne luftige. Følg opskriften omhyggeligt specielt
hvad angår temperatur og bagemetode. Så er du sikker på et godt resultat. Her
er 4 favoritter med pynt og flødeskumsfyld.
Grundopskrift på vandbakkelser
10-14 stk. eller 1 krans. Arbejdstid: 45 min. Koge-/bagetid:
35-40 min.
#
2 dl vand
125 g smør
125 g hvedemel
4 æg i alt (2½ dl sammenpiskede æg)
*
Bring vand og smør i kog i en gryde.
Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske, til dejen
slipper gryden, og har samlet sig til en glat dejklump.
Tag gryden af varmen, og lad dejen køle af til
stuetemperatur.
Pisk æggene sammen, og rør dem i dejen lidt ad gangen.
Dejen skal være blød, men ikke for flydende.
Sæt dejen med en ske eller en sprøjtepose.
Form som ønsket til en krans, runde eller aflange boller på
en bageplade med bagepapir.
Sæt bagepladen nederst i ovnen ved 200 °C uden varmluft.
Bag i 30-40 min, til bagværket er gyldent og gennembagt.
Ovndøren må ikke åbnes under bagningen, da dejen kan falde
sammen.
Afkøl kagerne på en bagerist.
Klip vandbakkelserne op i siderne, så der bliver en bund og
en top.
Fyld med ønsket fyld.
TIPS: Vandbakkelser kan gemmes et tørt og køligt sted i ca.
3 dage. De skal fyldes umiddelbart før servering. Vandbakkelser bruges også i
det salte køkken som fx tilbehør til suppe.
Vandbakkelsesprøven: For små vandbakkelser kan man lave
vandbakkelsesprøven: Tag en enkelt ud, når de ser færdige ud. Falder den ikke
sammen efter nogle min., er de bagt færdige, og kan tages ud af ovnen.
Vandbakkelser med is
og chokoladesauce
12 stk. Arbejdstid: 10 min. Bagetid: ca. 45 min.
Indfrysningstid: ca. 10 min. i ismaskine.
#
1 portion vandbakkelsesdej bagt til 12 runde kager
Bær-is:
250 g blandede bær (frosne)
3 dl sødmælk
250 g flormelis
1½ dl piskefløde
Chokoladesauce:
2½ dl piskefløde
150 g mørk chokolade
*
Blend bær med mælk og flormelis, og kør til ensartet
konsistens.
Tilsæt fløde til sidst.
Hæld cremen i en ismaskine, og kør til passende fast
konsistens.
Klip vandbakkelserne op, og sæt en stor kugle is på hver
bund.
Sæt låg på, og klem sammen.
Server straks eller sæt i fryseren.
Varm fløden op til kogepunktet, og tag gryden af varmen.
Pisk små stykker chokolade i, og server den lune chokoladesauce
til vandbakkelser med is.
Kartoffelkager med
vaniljeskum
10 stk. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: co. 45 min.
1 portion vandbakkelsesdej bagt til 10 runde kager
Fyld:
¾ liter piskefløde
1 stang vanilje
100 g flormelis
et lille drys fint salt
300 g ren rå marcipan
Pynt: kakao
*
Klip et låg af hver vandbakkelse.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud i en skål med fløden,
og pisk til fast skum.
Smag til med flormelis og salt.
Fordel vaniljeskummet på vandbakkelsesbundene.
Læg låg på kagerne.
Rul marcipanen ud mellem 2 stykker bagepapir.
Skær runde stykker, og læg dem på hver kartoffelkage.
Sigt kakao over kagerne og server straks.
Vandbakkelseskrans
med råcreme og mandler
1 krans til 10-12 personer. Arbejdstid: 45 min. Bagetid: co.
40 min.
#
1 portion vandbakkelsesdej
Råcreme:
6 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
50 g sukker
1 stang vanilje
½ liter piskefløde
200 g cremefraiche 38%
Pynt:
75 g mandelflager
flormelis
*
Fyld vandbakkelsesdejen i en sprøjtepose med en glat
spids/tylle.
Tegn en cirkel (22-23 cm i diameter) på et stykke bagepapir,
og læg det på en bageplade.
Sprøjt en ca 1 cm tyk krans med dej på den tegnede cirkel.
Sprøjt endnu en krans med dej inde i den første krans (helt
op ad den).
Sprøjt en tredje krans på toppen i samlingen mellem de 2
nederste kranse.
Bag kransen på nederste ovnribbe ved 200 °C i 30-40 min.
Afkøl på en bagerist.
Læg kransen på et fad.
Klip i siderne hele vejen rundt, og løft forsigtigt toppen
af.
Pisk æggeblommer og sukker til en tyk og luftig creme med en
håndmikser.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og pisk dem i cremen.
Bland piskefløde og cremefraiche i en skål, og pisk det til
tykt skum.
Vend det i æggeblommecremen.
Fordel cremen på kransens bund.
Læg låget på, og drys med mandelflager og sigtet flormelis.
Server straks.
Eclair med mokka, nougat
eller blåbær
12 stk. Arbejdstid: 15 min. Bagetid: co. 45 min.
#
1 portion vandbakkelsesdej bagt til 12 aflange kager
Mokka-eclair
4 stk.
#
1 spsk kaffepulver (instant kaffe)
1½ dl piskefløde
Glasur:
100 g flormelis
1 tsk kaffepulver (instant kaffe)
2 tsk Kahlua kaffelikør (eller vand)
*
Bland kaffepulver og piskefløde, og lad det trække i ca. 20
min.
Pisk blandingen til skum.
Klip vandbakkelserne op i siderne, og fordel kaffeskummet på
bundene.
Rør flormelis med kaffepulver og kaffelikør til en tyk
glasur, og smør den på lågene.
Læg dem på toppen af kagerne.
Nougat-eclair
4 stk.
#
1½ dl piskefløde
100 g blød nougat (kold)
Glasur og pynt:
100 g flormelis
1 økologisk citron
2 spsk pistacienøddekerner
*
Pisk fløden til skum.
Riv nougat på den grove side af et rivejern, og vend den skummet.
Klip vandbakkelserne op i siderne.
Fordel nougatskummet på bundene.
Rør flormelis med 1 tsk fintrevet citronskal og 2-3 tsk
citronsaft.
Smør glasuren på lågene, og læg dem på toppen af kagerne.
Drys med hakkede pistacienøddekerner.
Blåbær-eclair
4 stk.
#
1½ dl piskefløde
2-3 dråber lage fra syltede rødbeder
75 g flormelis
Glasur:
150 g flormelis
2-3 tsk lage fra syltede rødbeder
Pynt:
100 g friske blåbær
*
Pisk fløde og rødbedesaft til skum, og smag til med
flormelis.
Klip vandbakkelserne op i siderne, og fordel flødeskummet på
bundene.
Rør flormelis med rødbedesaft til tyk konsistens, og smør
glasuren på lågene.
Læg dem på toppen af kagerne, og pynt med blåbær, før
glasuren stivner.