14-16 små hårde syrlige æbler
200 g smør
½ kg brunt sukker
½ l. kaffefløde
200 g lys sirup
1 tsk vanilje
Vask og aftør æblerne, fjern stilkene.
Stik en træpind ind i hullet, hvor stilken sad.
Sæt æblerne på et stykke smurt bagepapir.
Smelt smørret i en tykbundet gryde ved svag varme.
Tilsæt brunt sukker, fløde og sirup, bland det godt.
Rør rundt i gryden under medium varme, indtil karamelmassen koger.
Sæt stegetermometret ned i gryden og skru lidt ned for varmen.
Lad blandingen fortsat småkoge, indtil termometret viser 122°C (det vil tage omkring 45-60 minutter ved middelvarme)
Termometret må ikke nå grydens bund.
Hvis du ikke har et termometer, kan du lade en dråbe karamelmasse løbe ud på en tallerken.
Karamellen skal være fast nok til at holde faconen et øjeblik men herefter løbe lidt ud.
Fjern gryden fra varmen og dyp hurtigt hvert æble i karamelmassen, og drej rundt, så det bliver godt dækket.
Dyp i hakket nødder, chokoladespåner eller –drys.
Læg æblerne i køleskabet.
De kan holde sig her i op til 2 dage.