Den lækre ret, der kan sætte prikken over I'et på ethvert godt måltid, skal ikke undervurderes, når man sammensætter en lækker weekendmenu.
Mørdej:
250 g hvedemel
10 g sukker
5 g salt
200 g smør
1 æg
2 spsk mælk
Kagecreme:
½ stang god vanilje
2,5 dl mælk
3 æggeblommer
75 g sukker
20 g Maizena
Mandelcreme:
250 g blødt smør
250 g flormelis
250 g finthakkede mandler
3 hele æg
25 g Maizena
kagecremen (se ovenstående opskrift)
Jordbæris:
Friske jordbær
sukker
½ stang vanilje
vaniljeis
evt. ½ dl piskefløde
Mørdej: Bland hvedemel, sukker og salt i en stor skål og lav en fordybning.
Bland det bløde smør og æggene og ælt det hele sammen.
Bearbejd dejen så lidt som muligt og gør den færdig ved at trykke den sammen med håndfladen, mens mælken tilsættes.
Saml dejen og form den til tre små runde plader.
Når dejen er færdig, pakkes den ind og hviler koldt mindst en time og helst en nat; det gør den bedre og nemmere at rulle ud dagen efter.
Rul den ønskede mængde dej ud på et rent arbejdsbord, drysset med hvedemel. Beklæd en form eller tærtering med dejen.
Dejen kan enten nå op til kanten af formen, eller den kan hænge ud over den, i så fald ridses dejkanten på skrå med en kniv.
Lad den derefter hvile køligt i en time.
Kagecreme: Lav kagecremen før mandelcremen.
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bring dem og stangen i kog sammen med mælken.
Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid.
Tilsæt Maizena uden at piske.
Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning.
Hæld det hele tilbage i gryden og sæt den over varmen.
Lad cremen koge et minut under kraftig piskning; pas på den ikke brænder på.
Hæld cremen gennem en sigte over i en skål og lad den køle af.
Mandelcreme: Ælt smør og flormelis sammen.
Tilsæt de finthakkede mandler og æggene ét ad gangen.
Ælt 30 sekunder, hver gang et æg er kommet i.
Ælt ved middelhastighed med elpiskeren, indtil blandingen er let og ensartet.
Tilsæt Maizena og til sidst kagecremen.
Denne blanding kan holde sig i otte dage opbevaret i en lufttæt skål i køleskabet.
Forvarm ovnen til 220°C.
Kom mandelcremen direkte over den kolde ubagte mørdejsbund.
Lad mandelcremen nå op til lige under kanten af formen.
Sæt tærten i ovnen og bag i ca. 30 minutter, indtil cremen er 'souffleret' og brun.
Lad tærten afkøle helt, før der lægges halve friske jordbær på, som pensles med smeltet ribsgelé.
Drys evt. med hakkede pistacier.
Jordbæris: Kom friske jordbær i en foodprocessor med sukker og kornene fra ½ stang vanilje.
Blend i få sekunder.
Kom en god frossen vaniljeis i og blend til en homogen konsistens.
Tilsæt evt. ½ dl piskefløde. Server med det samme.