Det kan betale sig at købe en stor steg til søndagsmiddagen,
så der bliver lidt tilovers. Resterne kan bruges til andre ting end biksemad,
som vi også giver en ny opskrift på.
Til 5-6 personer + rester til 2 dage. Tilberedningstid: ca.
2½ time
# Søndagssteg:
2 kg oksehøjreb eller tykstegsfilet
salt og peber fra kværn
100 g smør
2 store løg
2 store gulerødder
4 tomater
2 stilke blegselleri
2 kviste timian
1 laurbærblad
1 flaske rødvin (¾ liter)
*
1. Gnid kødet med salt og peber og brun det på alle sider i 50
g smør i en stor gryde.
2. Læg kødet i en smurt bradepande.
Gør grønsagerne i stand, skær dem i store stykker, der
fordeles rundt om stegen.
Læg krydderurterne ved.
Hæld 3 dl rødvin i bradepanden og sæt fadet i en varm ovn
ved 200 °C.
3. Lad kødet stege i ca. 1½ time. Brug et stegetermometer
(se Temperaturskema nedenfor).
Spæd med resten af rødvinen under stegningen.
4. Når stegen er stegt, som du ønsker den, skal den trække
på et skærebræt i 15 min., inden den skæres for.
5. Tag grønsagerne op med en hulske.
Læg dem i en varm skål.
6. Si stegeskyen og kog den ind.
Pisk lidt koldt smør i saucen, lidt ad gangen, og smag den
til.
7. Bagte eller Hasselback kartofler (se opskrift) er fint
til.
Temperaturskema
57 °C - hvis kødet
skal være meget rødt, »bleu eller rare«
62 °C - hvis kødet
skal være rosa, »saignant eller medium rare«
67 °C - hvis kødet
skal være mellemstegt, »à point eller medium«.
70 °C - hvis kødet
skal være helt gennemstegt, »bien cuit eller well done«
1. Søndagssteg. 2. Mexico Biks. 3. Kødpie og
4. Sømandsbøf. (Klik og se opskrifterne)
Fra v. Jægergryde. I midten Løggullasch og th.
Tomatgryde. (Klik og se opskrifterne)