Brug grillen til både pølser, bøffer, steg og hjemmebagte
boller det er nemt og smager godt. Årets
bedste opskrifter fås på madABC.dk prøv også Madplaner,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Marineret flanksteak
og marinerede grønsager
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Marinering: min. 4 timer.
Koge/stegetid: 20 min.
#
1 flanksteak (750 g)
2 spsk grillmarinade fx Marokkansk marinade (se nedefor)
Marinerede grønsager:
250 g grønne bønner
250 g gulerødder
250 g blomkål
1 rødløg
1 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
2-3 spsk olie
frisk mynte
salt og peber
Tilbehør:
brød eller nye kartofler
*
Smør kødet med grillmarinaden, og læg det i køleskab i 4-12
timer.
Nip bønnerne.
Skær gulerødderne i stave, og del blomkålen i buketter.
Pil rødløg og hvidløg, og hak dem fint.
Blancher grønsagerne i 2 min. i kogende, letsaltet vand, og
læg dem straks i iskoldt vand.
Rør rødløg og hvidløg sammen med citronsaft, olie, hakket
mynte, salt og peber.
Vend de afdryppede grønsager i marinaden.
Steg kødet på en varm grill i ca. 10 min. på hver side, og
skær det i tynde skiver på tværs af kødtrådene.
Server med grønsagerne og brød eller kogte, nye kartofler.
Grillstegte pølser i
focaccia med urteremoulade
4 personer. Arbejdstid: 20 min. Stegetid: 10 min.
#
6-800 g grillpølser
4 focacciaboller
Urteremoulade:
1 dl kvark, skyr eller græsk yoghurt
75 g mayonnaise
2 spsk vineddike eller citronsaft
1 tsk karry
1 tsk sukker
1 rødløg
1 fed hvidløg
1-2 gulerødder
1 squash
1-2 syltede agurker
2 spsk kapers
salt og peber
*
Rør kvark og mayonnaise sammen med vineddike, karr½ sukker.
Pil rødløg og hvidløg, og hak dem fint.
Vask gulerødder og squash, og riv dem groft.
Hak de syltede agurker og evt. også kapersene.
Rør alle de hakkede/revne ingredienser i dressingen, og smag
til med salt og peber.
Steg pølserne på grillen, og server i flækkede
focacciaboller med urteremouladen.
TIPS: Bag selv foccacia-boller i grillen. Brug opskriften på
burgerboller uden æg og sukker.
Form den hævede dej til aflange, flade boller, og lad dem
hæve tildækket i ca. 30 min.
Prik fordybninger i brødene med våde fingre.
Pensl med olie, drys med rosmarinnåle og havsalt, og bag dem
i grillen/ovnen i 10-15 min.
Spid med kæmperejer
4 personer. Arbejdstid: 20 min. Marinering: 4 timer.
Stegetid: 8 min.
#
1-2 fed hvidløg
1 spsk frisk rosmarin
½ tsk groft salt
2-3 spsk olie
sort peber i kværn
16-20 rå pillede kæmperejer
16-20 cherry tomater
1 citron eller lime
Tilbehør:
brød
evt. salsa
*
Knus hvidløgsfeddene, og hak rosmarinnålene.
Mos det sammen med salt, olie og friskkværnet peber.
Vend rejerne i marinaden, og sæt dem i køleskab i 3-4 timer.
Læg træspid i koldt vand i 3-4 timer.
Træk rejerne på spid sammen med tomater, og steg dem på
grillen i 3-4 min. på hver side.
Server med citron- eller limebåde, brød og fx avocadosalsa
(se burgeropskriften).
Grillstegte burgere
med avocadosalsa
4 personer. Arbejdstid: 30 min. Stegetid: 8 min.
#
600-800 g hakket oksekød
2 spsk grill krydderi fx Toskansk rub (se nedenfor)
25 g smeltet smør
salt og peber
Avocadosalsa:
2 avocados
1-2 spsk lime- eller citronsaft
1-2 spsk olie
½ rødløg
1 fed hvidløg
½ frisk chili
frisk basilikum salt og peber
Tilbehør: tomatsalat
evt. 4 burgerboller
*
Form kødet til 4 bøffer i 2 cm's tykkelse, og drys med
grillkrydderi på begge sider.
Læg dem i køleskabet i 15-30 min.
Halver avocadoerne, fjern sten og skræl, og skær frugt kødet
i små terninger.
Vend dem sammen med limesaft og olie.
Pil rødløg og hvidløg, og hak dem fint.
Rens chilien, og hak den fint.
Hak en lille håndfuld basilikumblade.
Vend det hele sammen med avocadoerne, og smag til med salt
og peber.
Pensl bøfferne med smeltet smør, og steg dem på en varm
grill i 3-4 min. på hver side vend dem kun en gang.
Server bøfferne med salsa og tomatsalat evt. i (hjemmebagte)
burgerboller.
Burgerboller bagt i
grillen
Her skal bruges en grill med låg og en bagesten.
Bollerne kan også bages i en alm. ovn.
10-12 stk. Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 1½ time. Bagetid: 15
min. Fryseegnet
#
3 dl mælk eller vand
25 g gær
1 æg
4 spsk olie eller 75 g smeltet smør
2 spsk sukker
2 tsk salt
200 g grov durummel
300 g hvedemel gerne med kim og skaldele (stenformalet)
75 g sesamfrø
*
Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 °C), og tilsæt æg,
olie/smør, sukker og salt.
Rør de to slags mel i væsken (hold evt. lidt tilbage), og
ælt dejen godt igennem.
Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 min.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 10-12
stykker.
Form dem til boller, tryk dem flade med våde hænder, og tryk
dem ned i en skål med sesamfrø.
Læg dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve under
et fugtigt viskestykke i ca. 45 min.
Varm en lukket grill (eller ovn) op med en bagesten den skal
være ca. 220 °C.
Læg bagepladen på bagestenen, luk låget og bag bollerne i
10-15 min.
Lad dem afkøle på en rist.
Marokkansk marinade
#
1 spsk hel sort peber
1 spsk hel koriander
1 tsk hel spidskommen
½ tsk hel allehånde
3 hele kardemommefrø
1 tørret chili
1 spsk revet ingefær
1 spsk knust hvidløg
1 spsk olie
1 tsk salt
Stød de tørre krydderier sammen i en morter, og tilsæt
ingefær, hvidløg og olie.
Vend kød (eller fisk) i marinaden, og sæt det i køleskab i
4-6 timer.
Toscansk rub (italiensk)
#
4 spsk oregano
2½ spsk groft salt
2 spsk paprika
2 spsk stødt fennikel
1½ spsk hvidløgspulver
1½ spsk løgpulver
1 spsk stødt cayenne
peber
2 tsk rørsukker
*
Fyld alle ingredienserne i et syltetøjsglas med låg, og ryst
dem godt sammen.
Opbevar mørkt i op til 6 måneder.
Anvend til oksekød, svinekød, kylling eller rejer.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin