Med denne menu, er
det nemt at invitere gæster på middag. Gammeldags kalvesteg stegt i ovn – Alletiders opskrift - serveret med kartoffelgratin og en skøn Cremé Brulée til dessert. Så bliver det ikke meget bedre
Kalvesteg med kartoffelgratin
Brug evt en
okseculotte eller cuvette i stedet for kalvekød.
Arbejdstid: 30 min.
Stegetid: 1 time Fryseegnet. 4 personer
#
1 kalveculotte eller
cuvette (700 g)
1 tsk olie
4 store kartofler
(800 g)
2 porrer (300 g)
1 tsk olie
evt. 1 hvidløg
1 brik Karolines
mælkesauce
2 tsk karry og
paprika
salt og peber
Tilbehør: grøn salat
*
Tænd ovnen på 180 °C.
Skær skrællede
kartofler og renset porre i tynde skiver.
Læg dem i et smurt
ovnfast fad og krydr med salt og peber.
Hæld mælkesaucen
over (rør evt. knust hvidløg i) og drys med karry og paprika.
Sæt fadet i ovnen 1
times tid.
Rids kalvekødets
fedtlag og gnid stegen med salt og peber.
Brun den på en pande
og steg den i ovnen ved 180 °C i 20-30 min.
Lad den hvile
tildækket 15 min.
Skær i tynde skiver
og server med kartoffelgratin og en grøn salat.
Crème brûlée
Crème brûlée er en
dronning blandt desserter enkel og vidunderlig. Den klassiske Creme Brulee er
en vaniljecreme, der gratineres med sukker, så der opstår et ganske tyndt,
sprødt lag karamel over den fløjlsbløde creme.
Arbejdstid: 15 min.
Bagetid: 20-30 min. Køletid: 1 time. Ikke Fryseegnet. 4-6 personer
#
½ liter piskefløde
1 stang vanilje
6 æggeblommer
3 spsk sukker
ca. 75 g rørsukker
*
Tænd ovnen på 160 °C
(ikke varmluft).
Flæk vaniljestangen
og skrab marven ud.
Giv fløden et opkog
med vanilje og vaniljestang.
Tag gryden af
varmen, læg låg på og lad det trække 10 min.
Rør æggeblommerne
sammen med sukker og rør fløden i.
Si cremen over i
fire til seks små ovnfaste skåle.
Sæt dem i vandbad i
ovnen i 20-30 min. efter skålenes højde.
Stil dem så i
køleskabet minimum 1 time.
Drys rørsukker over
cremen og gratiner dem under grillen 2-3 min. eller brug en lille gasflamme til
at gratinere med.
Tips: Crème
brûlée kan smages til med citron,
krydderurter, krydderier som fx anis, kanel, muskat eller lakrids. Eller den
kan tilsættes revet chokolade, frisk eller tørret frugt eller spiritus.
INFO: Crème brûlée er fransk for brændt creme. Det er en
dessert af fløde pisket med sukker, æggeblommer og vanilje.
Denne masse bliver bagt i ovnen i vandbad ved lav temperatur
og kølet ned til fast konsistens. Den bliver drysset med sukker og brændt til
karamelliseret konsistens fx med en gasbrænder eller ved flambering. Den bliver
serveret iskold med frisk frugt i en ramekin. Bedst med en kompot af friske
hindbær.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin