Den kost vi spiser har stor betydning for vort helbred og vor daglige trivsel. 1 en stor del af verden er maden så underlødig, at der opstår talrige mangelsygdomme. Det gælder ikke i Danmark. Men herhjemme har vi specielt efter 2. Verdenskrig fået et problem - »overflods-kost« - overflod i form af alt for meget fedt i maden. Før 2. Verdenskrig udgjorde fedtmængden omkring 30% af energien i kosten, nu udgør den 42-44%. Alt taler for, at vi bør tilbage til »de gode gamle dage«, hvor fedtenergiprocenten var under 30%. Dette vil dels gøre maden lødigere, dels mindske risikoen for hjertesygdom betydeligt, fordi jo lavere totalfedtmængde, jo lavere kolesterolindhold i blodet, og dermed også en lavere mængde kolesterol i pulsårernes vægge - mindre åreforkalkning. Flere undersøgelser tyder på, at mindsker man sit kolesterolindhold i blodet, så mindskes også kolesterol-aflejringerne i karvæggene, dvs. åreforkalkningen kan gå tilbage.
Det vigtigste i denne forbindelse er at nedsætte mængden af total-fedt til under 30% af den samlede energimængde i føden, hvilket svarer meget godt til: højst 1 gram fedt pr. kilo kropsvægt pr. dag. Denne bog angiver på bedste måde, hvor meget fedt der er i de mange dejlige retter. Læg mærke til fedtangivelserne! Udover at nedsætte total-fedtmængden er det også af betydning at erstatte en del af de dyriske fedtstoffer (mættede fedtsyrer, som er faste) med vegetabilske fedtstoffer (umættede fedtsyrer, som er flydende). Desuden er det vigtigt ikke at spise $or meget kolesterol- højst 300 mg pr. dag. Men dette bud er nok kun af betydning, hvis ens kolesterolindhold i blodet er for højt.
Kolesterol-grænser
Flere internationale komiteer har fremsat anbefalinger for kolesterolgrænser:
Er værdien under 5,2 mmol/l er værdien optimal (»grønt område«).
Er værdien mellem 5,2-6,4 mmol/l er værdien nogenlunde (»gult område«).
Er værdien 6,5 mmol/l og højere er den for høj (»rødt område«).
(I USA anses værdier fra 6,2 mmol/l og højere at være for høje).
Disse værdier gælder for begge køn og alle aldersgrupper.
Nogle hævder, at kolesterol tallet ikke spiller nogen rolle for ældre, dette er vi mange som ikke er enige i. En ældre person kan i visse tilfælde få mere ud af at sænke kolesteroltallet end en yngre.
Har man fået målt en forhøjet værdi, mener jeg den bør gentages i løbet af kortere tid, selvom usikkerheden ved kolesterolmålinger er relativt lille. Er den næste værdi også forhøjet, er det vigtigt, at man ændrer sin kost og evt. ændrer vaner (se senere). Danskerne har højere kolesteroltal end fx franskmænd, italienere. grækere, kinesere og japanere, fordi vores mad er for fed. Det må dog nævnes, at 2-300.000 danskere har for højt kolesterol først og fremmest af arvelige grunde, men disse personer bør også lægge kostvanerne om for at sænke kolesteroltallet.
At ændre kosten er ikke nær så svært som mange tror. Ofte bliver det mere spændende at forsøge nye retter, så vi kan kun anbefale, at man nu begynder med »♥venlig»s mange inspirerende og gode forslag til: morgenmad - frokost - middag og festmenu.
En kostomlægning vil kunne sænke kolesteroltallet 20-40% for de fleste, nogle vil kunne få en endnu større sænkning. En tommelfingerregel siger, at mindsker man sit kolesteroltal med 1%, nedsættes risikoen for hjertesygdom med 2%. Nogle forskere mener, at et forhøjet kolesteroltal er den væsentligste risikofaktor for udvikling af hjertesygdom, andre mener at forhøjet blodtryk eller cigaretrygning er af lige så stor betydning. Andre vigtige faktorer er mangel på motion, stress og overvægt. Samlet kan man sige, at alle disse faktorer spiller ind, og man bør derfor selv sætte ind på alle områder. Er kolesterol forhøjet, bør man selvfølgelig først og fremmest ændre kostvaner, men også justere andre vaner, fx begynde at motionere, holde op med at ryge etc.
Igennem nogen tid har fiskeolier været meget omtalt. Disse er udmærkede til bestemte patientgrupper, men til den raske befolkning vil jeg ikke anbefale dem. Spis i stedet meget mere fisk, også gerne de fede.
Læs og prøv »♥-venlig« opskrifter, der først og fremmest er skrevet for personer med for højt kolesteroltal, men mange andre vil også have glæde af retterne, fordi mindre fedtholdig mad betyder mere lødig mad. Endelig bør det nævnes, at opskrifterne også er en sikker slankekost.