Logo

- Om fedt og kolesterol ♥

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Den kost vi spiser har stor betydning for vort helbred og vor daglige trivsel. 1 en stor del af verden er maden så underlødig, at der opstår talrige mangelsygdomme. Det gælder ikke i Dan­mark. Men herhjemme har vi specielt efter 2. Verdenskrig fået et problem - »overflods-kost« - overflod i form af alt for meget fedt i maden. Før 2. Verdenskrig udgjorde fedtmængden om­kring 30% af energien i kosten, nu udgør den 42-44%. Alt taler for, at vi bør tilbage til »de gode gamle dage«, hvor fedtenergi­procenten var under 30%. Dette vil dels gøre maden lødigere, dels mindske risikoen for hjertesygdom betydeligt, fordi jo la­vere totalfedtmængde, jo lavere kolesterolindhold i blodet, og dermed også en lavere mængde kolesterol i pulsårernes vægge - mindre åreforkalkning. Flere undersøgelser tyder på, at mindsker man sit kolesterolindhold i blodet, så mindskes også kolesterol-aflejringerne i karvæggene, dvs. åreforkalk­ningen kan gå tilbage.
Det vigtigste i denne forbindelse er at nedsætte mængden af total-fedt til under 30% af den samlede energimængde i fø­den, hvilket svarer meget godt til: højst 1 gram fedt pr. kilo krops­vægt pr. dag. Denne bog angiver på bedste måde, hvor meget fedt der er i de mange dejlige retter. Læg mærke til fedtangiv­elserne! Udover at nedsætte total-fedtmængden er det også af betydning at erstatte en del af de dyriske fedtstoffer (mættede fedtsyrer, som er faste) med vegetabilske fedtstoffer (umæt­tede fedtsyrer, som er flydende). Desuden er det vigtigt ikke at spise $or meget kolesterol- højst 300 mg pr. dag. Men dette bud er nok kun af betydning, hvis ens kolesterolindhold i blo­det er for højt.
 
Kolesterol-grænser
Flere internationale komiteer har fremsat anbefalinger for ko­lesterolgrænser:
 
Er værdien under 5,2 mmol/l er værdien optimal (»grønt område«).
Er værdien mellem 5,2-6,4 mmol/l er værdien nogenlunde (»gult område«).
Er værdien 6,5 mmol/l og højere er den for høj (»rødt om­råde«).
(I USA anses værdier fra 6,2 mmol/l og højere at være for høje).
Disse værdier gælder for begge køn og alle aldersgrupper.
 
Nogle hævder, at kolesterol tallet ikke spiller nogen rolle for ældre, dette er vi mange som ikke er enige i. En ældre person kan i visse tilfælde få mere ud af at sænke kolesteroltallet end en yngre.
Har man fået målt en forhøjet værdi, mener jeg den bør gen­tages i løbet af kortere tid, selvom usikkerheden ved koleste­rolmålinger er relativt lille. Er den næste værdi også forhøjet, er det vigtigt, at man ændrer sin kost og evt. ændrer vaner (se senere). Danskerne har højere kolesteroltal end fx fransk­mænd, italienere. grækere, kinesere og japanere, fordi vores mad er for fed. Det må dog nævnes, at 2-300.000 danskere har for højt kolesterol først og fremmest af arvelige grunde, men disse personer bør også lægge kostvanerne om for at sænke kolesteroltallet.
At ændre kosten er ikke nær så svært som mange tror. Ofte bliver det mere spændende at forsøge nye retter, så vi kan kun anbefale, at man nu begynder med »♥venlig»s mange inspirerende og gode forslag til: morgenmad - frokost - middag og festmenu.
En kostomlægning vil kunne sænke kolesteroltallet 20-40% for de fleste, nogle vil kunne få en endnu større sænkning. En tommelfingerregel siger, at mindsker man sit kolesteroltal med 1%, nedsættes risikoen for hjertesygdom med 2%. Nogle forskere mener, at et forhøjet kolesteroltal er den væsentligste risikofaktor for udvikling af hjertesygdom, andre mener at forhøjet blodtryk eller cigaretrygning er af lige så stor betyd­ning. Andre vigtige faktorer er mangel på motion, stress og overvægt. Samlet kan man sige, at alle disse faktorer spiller ind, og man bør derfor selv sætte ind på alle områder. Er kole­sterol forhøjet, bør man selvfølgelig først og fremmest ændre kostvaner, men også justere andre vaner, fx begynde at motio­nere, holde op med at ryge etc.
Igennem nogen tid har fiskeolier været meget omtalt. Disse er udmærkede til bestemte patientgrupper, men til den raske befolkning vil jeg ikke anbefale dem. Spis i stedet meget mere fisk, også gerne de fede.
Læs og prøv »♥-venlig« opskrifter, der først og fremmest er skrevet for personer med for højt kolesteroltal, men mange andre vil også have glæde af retterne, fordi mindre fedtholdig mad betyder mere lødig mad. Endelig bør det nævnes, at opskrifterne også er en sikker slankekost.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.225 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her