1 kg fersk eller letsaltet svinekød, fx letsaltet stribet flæsk, bov, nøgle eller rygben
2 liter vand
1 suppevisk
Al afskæringen fra grønsagerne (gulerod, selleri, det grønne fra porrene m.m.)
1,5 liter suppe kogt på kød ovenfor
2 gulerødder
¼ selleri
2 porrer
1 persillerod
4 spsk hvedemel
1 stok grønkål / 200 g hakket grønkål
Kødet kommes i en stor gryde, dækkes med vand og bringes i kog.
Skummet fjernes, suppevisken og grønsagsafskæringen kommes i, og der tilsættes salt, hvis kødet er fersk.
Kødet koges i 1½ time efter art og tykkelse.
Fisk kødet op og si suppen.
Grønkålen ribbes og blancheres i letsaltet vand i 5 min.
Kålen hakkes gennem kødhakkeren eller blendes med lidt suppe.
Bring suppen i kog.
Skær resten af grønsagerne i små tern. (1x1x1 cm)
Tilsæt grønsagerne og lad dem koge med i 10 min.
Tilsæt den hakkede grønkål.
Jævn grønkålssuppen med meljævning rørt af lige dele hvedemel og vand.
Lad suppen koge i 5 min. og smag den til.
Grønkålssuppen serveres med det kogte kød i skiver, lidt sennep, syltede rødbeder og hjemmebagt rugbrød.
Tips: Medisterpølse kan koges med sammen med resten af grønsagerne.
Suppen er smagt i Andelslandsbyen Nyvang, Oldveje 25 i Holbæk - og det var meget lækkert. Vi kan anbefale et besøg i Nyvang - det er en rejse til oldemors tid.
Slagteren fra Nyvang
--