Logo

Aborre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aborre

 

Navn

Dansk: Aborre

Engelsk: Perch

Latin: Perca fluviatilis

 

Sæson

Hele året
Højsæson: Maj - september
Fredning: Der kan være lokale fredninger i gydeperioden marts-maj

 

Aborre

 

Kendetegn:

Aborre er en rovfisk, som primært lever i ferskvand.
Den er høj og fladtrykt fra siden og har en kraftig rygfinne med hårde pigge. Fiskens skæl er tykke og grove og har vækstringe som kan bedømme aborrens alder ligesom åreringene på et træ. Aborrens farve kan variere fra lys til mørk og den har nogle tydelige lodrette striber, som skjuler den i vegetationen.

 

Levested:

Aborren er en udbredt fisk og kan findes i stort set alle danske søer, åer og floder, samt i brakvand og saltvand hvis saltkoncentrationen er lav. Desuden findes arter indenfor aborrefamilien i Europa og Asien. Herfra er den blevet eksporteret til bl.a. Australien, New Zealand og Sydafrika.

 

Føde:

En aborre er en stimefisk og jager i flok. Den er aktivt søgende om dagen, men går til ro om natten. Aborren lever af bl.a. skaller, løjer og krebs og efterhånden som den bliver større også af mindre artsfæller.

 

Størrelse:

Aborren er en langsomt voksende fisk, som er afhængig af gode miljøforhold og føde for at trives. Under normale vækstforhold vokser aborren til 25-30 cm i løbet af de første 8-10 år. Aborren har et mindste fangstmål på 20 cm og det tager ca 5 år at nå denne størrelse. Den bliver sjældent over 50 cm og 2 kg.
I søer med megen føde til de helt små aborrer og uden andre rovfisk, opstår de såkaldte “tusindbrødre” samfund hvor fiskene sjældent bliver større end 10-15 cm.
Aborren i brakvand vokser hurtigere pga. et rigt udbud af fødevarer.

 

Kønsmodning:

Hannerne bliver kønsmodne omkring 2-3 år og hunnerne når de er omkring 3-6 år. Gydningen foregår på lavt vand om foråret omkring april/maj måned når vandet er ca 7-8 grader. En stor hun kan lægge op til 300.000 æg.

 

Fiskeart: Ferskvandsfisk, brakvandsfisk

Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 

Anvendelse
Kødet på aborren har en god og fast struktur og kan tilberedes med eller uden skind.
Med skind: Skællene skrabes af og fileten skæres i passende stykker. Eventuelle sideben fjernes.
Skindet ridses og steges på skindsiden på en non-stick pande med lidt olie og ved høj varme. Filetterne skal steges under pres. Stil en gryde eller en mindre pande ovenpå for at holde fisken nede. Steg til den er næsten færdig.

Servér til en god cremet hvidvinssauce og letkogte grønsager.
Uden skind: Vendes i æg og mel og steges, eller drysses med salt og peber og steges.

I ovn: Fileterne ridses og steges let på begge sider. Fordel grøntsager i et ildfast fad, læg fisken ovenpå og drys med salt og peber, evt med ost, og bag det i ovnen i ca 15 min med kraftig overvarme.

 

Frysning
3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 

Næringsindhold pr. 100g

Energifordeling

Energi

357 kJ

I varen

A.D.T

Protein

18,1 g

86 %

mindst 10 %

Kulhydrat

0 g

0 %

ca. 60 %

Fedt

1,3 g

14 %

højst 30 %

Kostfibre

0 g

 

ca 30 g

Vand

81,0 g

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 918 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her