Navn
Dansk: Aborre
Engelsk: Perch
Latin: Perca fluviatilis
Sæson
Hele året
Højsæson: Maj - september
Fredning: Der kan være lokale fredninger i gydeperioden marts-maj
Kendetegn:
Aborre er en rovfisk, som primært lever i ferskvand.
Den er høj og fladtrykt fra siden og har en kraftig rygfinne med hårde pigge.
Fiskens skæl er tykke og grove og har vækstringe som kan bedømme aborrens alder
ligesom åreringene på et træ. Aborrens farve kan variere fra lys til mørk og
den har nogle tydelige lodrette striber, som skjuler den i vegetationen.
Levested:
Aborren er en udbredt fisk og kan findes i stort set alle
danske søer, åer og floder, samt i brakvand og saltvand hvis
saltkoncentrationen er lav. Desuden findes arter indenfor aborrefamilien i Europa
og Asien. Herfra er den blevet eksporteret til bl.a. Australien, New Zealand og
Sydafrika.
Føde:
En aborre er en stimefisk og jager i flok. Den er aktivt
søgende om dagen, men går til ro om natten. Aborren lever af bl.a. skaller,
løjer og krebs og efterhånden som den bliver større også af mindre artsfæller.
Størrelse:
Aborren er en langsomt voksende fisk, som er afhængig af
gode miljøforhold og føde for at trives. Under normale vækstforhold vokser
aborren til 25-30 cm i løbet af de første 8-10 år. Aborren har et mindste
fangstmål på 20 cm og det tager ca 5 år at nå denne størrelse. Den bliver
sjældent over 50 cm og 2 kg.
I søer med megen føde til de helt små aborrer og uden andre rovfisk, opstår de
såkaldte “tusindbrødre” samfund hvor fiskene sjældent bliver større end 10-15
cm.
Aborren i brakvand vokser hurtigere pga. et rigt udbud af fødevarer.
Kønsmodning:
Hannerne bliver kønsmodne omkring 2-3 år og hunnerne når de
er omkring 3-6 år. Gydningen foregår på lavt vand om foråret omkring april/maj
måned når vandet er ca 7-8 grader. En stor hun kan lægge op til 300.000 æg.
Fiskeart: Ferskvandsfisk, brakvandsfisk
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2
grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur -
oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Kødet på aborren har en god og fast struktur og kan tilberedes med eller
uden skind.
Med skind: Skællene skrabes af og fileten skæres i passende stykker. Eventuelle
sideben fjernes.
Skindet ridses og steges på skindsiden på en non-stick pande med lidt olie og
ved høj varme. Filetterne skal steges under pres. Stil en gryde eller en mindre
pande ovenpå for at holde fisken nede. Steg til den er næsten færdig.
Servér til en god cremet hvidvinssauce og letkogte grønsager.
Uden skind: Vendes i æg og mel og steges, eller drysses med salt og peber og
steges.
I ovn: Fileterne ridses og steges let på begge sider. Fordel
grøntsager i et ildfast fad, læg fisken ovenpå og drys med salt og peber, evt
med ost, og bag det i ovnen i ca 15 min med kraftig overvarme.
Frysning
3-6 mdr ved -18 grader.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 357 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 18,1 g | 86 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,3 g | 14 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 81,0 g | | |