Navn
Dansk: Gedde
Engelsk: Pike
Latin. Esox Lucius
Sæson
Marts - December
Højsæson: Maj - Juni og September - Oktober
Fredning: 1. april - 30. april
Kendetegn:
Gedde kan kendes på det store flade hoved med den brede mund
fyldt med små spidse tænder. Kroppen er lang og ryg- og gatfinne placeret helt
tilbage ved halefinnen. Kroppen kan være næsten ensfarvet og variere fra
gul/grønne farver til brune eller grålig. Den er dog ofte dækket af gule
pletter.
Levested:
Gedden lever i ferskvand, men den kan også findes i
brakvand. Den lever i søer og floder på hele den nordlige halvkugle.
Føde:
Gedde er en altædende rovfisk. I starten lever ynglen af
plankton og insekter. Efterhånden som de bliver større lever de af andre fisk,
artsfæller, padder og ællinger.
Den jager normalt ved bagholdsangreb. Det er ikke fordi den ikke kan se, for
den har et veludviklet sidelinjesystem, som gør at den kan jage i totalt mørke.
Størrelse:
Mindstemål for gedden er 40 cm. Den er hurtigvoksende og kan
sagtens vokse 15-20 cm over sommeren. Efter 4-6 år vejer de ca. 1 kg. Hunnerne
vokser hurtigere end hannerne og bliver også større.
Gedden kan blive op til 150 cm, veje op til ca. 30 kg og blive ca 30 år.
Kønsmodning:
Hunnerne er ca 3-5 år og og 40-55 cm når de bliver
kønsmodne. Hannerne bliver kønsmodne lidt tidligere, når de er ca 2-3 år og
25-40 cm. De gyder i april måned på lavt vand. En hungedde har flere tusinde
æg, ca. 15.000 pr kilo hun vejer.
Rognen gydes af flere omgange og æggene sætter sig fast på vandplanterne. Efter
2 uger klækkes æggene, men de små fisk sidder fast i yderligere to uger, indtil
blommesækken er brugt op.
Fiskeart: Ferskvandsfisk (Gedden lever også i brakvand med
en saltholdighed på under 12 promille)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2
grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur -
oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Gedden kan tilberedes på mange forskellige måder og anvendes både hel og i
filetter. Man skal dog lige være opmærksom på at, der er mange små ben i kødet.
Den er dog specielt velegnet til fiskeboller (hvis man ikke kan lide fiskeben
som mig), særligt på grund af den kraftige smag, så den ikke bliver fuldstændig
smagsløs ved kogning/pochering. Og med det grove kød og den hvide farve, får du
de flotteste hvide fiskeboller.
Prøv fx denne ret fra Frankrig: Quenelles med sauce
Nantua
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 369 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 19,0 g | 88 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 1,2 g | 12 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 77,9 g | | |