ca. 6 personer.
1 ½-2 kg oksekød (bryst, tværreb, skank, halestykke, tykkam, bov)
evt. kraftben
2-2 ½ l vand
suppevisk
½ selleri
2 gulerødder
evt. 1 persillerod el. pastinak
2 porrer
salt.
Tilbehør: melboller/kødboller.
Sæt kødet over i vand, og bring det langsomt i kog. Skum suppen. Læg suppevisken i gryden og tilsæt salt. Læg låg på gryden og dæmp varmen. Rens urterne og læg dem i gryden, undtagen porrerne. Tag urterne op efterhånden, som de er møre.
Kogetiden for kødet er 2-3 timer. Tag kødet op, når det er mørt. Sluk for suppen. Fjern suppevisken og evt. ben. Si suppen og skum evt. fedt af. Skær de rensede porrer i skiver og kog dem i suppen. Skær de øvrige grønsager ud i små terninger. Varm dem i suppen. Smag suppen til.
Varm kødboller og melboller i suppen. Suppen må ikke koge, efter at melbotterne er tilsat.
Kogt oksekød serveres med peberrodssauce og franskbrød eller kartofler. Kalvekødsuppe koges som oksekødsuppe, blot har kødet kortere kogetid.