Den gravede laks er blevet en populær spise, og den er da også en dekorativ og elegant forret til den finere middag, eller den kan også bruges til »kold buffet«.
750 g laks, (helst midterstykke) deles langs ryggen, og rygbenet fjernes - det er i øvrigt noget, fiskehandleren gerne vil gøre for Dem.
Alle småben skal også væk, men det må man nu nok selv ordne.
Bland:
1 spsk salt,
1 spsk sukker,
lidt nykværnet peber,
2 tsk stødt fennikel
4 spsk tørret dild,
og gnid fiskestykkerne indvendigt med blandingen. Læg nu den ene halvdel med skindet nedad, dæk med rigeligt groftskåret dild, og læg det andet stykke laks ovenpå, med skindsiden opad. Dæk med mere dild, læg et let pres over, hvorefter laksen stilles køligt et døgn - vendes af og til.
Ved anretningen skrabes krydderierne af, laksen skæres med en meget skarp kniv i tynde skiver, og garnere s med dildkviste.
Spises med -
Dild-dressing:
2 spsk fransk sennep røres med
1 spsk sukker,
ca. ½ dl vin-eddike,
salt, hvid peber og lidt cintrosaft.
Heri piskes, lidt efter lidt,
1-1 ½ dl vindruekerne-olie.
Tilsidst iblandes:
1 god portion fintklippet dild og ½ dl fløde (13 %).
--