2 Stk.
Tilberedningstid: 16-24 timer arbejdstid: ca. 20 min.
15 g gær (ca. ¼ pakke)
1 liter vand
1 ½-2 spsk. groft salt
evt. 2 spsk. olivenolie
ca. 1 ½ kg hvedemel (2 ½ Liter)
Smuldr gæren og rør den ud i lidt af vandet. Tilsæt det resterende vand, salt, evt. olie og ca. ¾ af melet. Ælt ingredienserne sammen til en dej under tilsætning af evt. mere mel. Dejen skal være smidig og lidt klæbrig. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet 12-20 timer. Form 2 brød og sæt dem på bageplade med bagepapir. Lad brødene efterhæve ca. 2 timer ved stuetemperatur. Bag brødene nederst i ovn ved 200 °C ca. 45 min. Brødene er færdigbagte, når det lyder hult ved bank på undersiden. Afkøl på rist.
Tip: Pensl brødene med sammenpisket æg og drys med sesamfrø, birkes, nigellafrø (jomfru-i-det-grønne), solsikke- eller græskarfrø.
Rids brødene med en skarp kniv på langs, på tværs eller i et rudemønster.