Avocadoen er født i Mexico. Og herfra stammer den cremede, krydrede guacamole, der bruges til sandwich-tilbehør, dips, sauce og tilbehør.
På de kanter, hvor avocadoen har været rigelig, har man også kaldt den "de fattiges smør", og man kan sagtens smøre sandwichbrødet med moset avocado. Dens fedtstoffer er af den sunde slags. Men husk - de feder lige så meget som de andre.
Når du køber avocado, så sørg så vidt muligt for, at den er perfekt moden. Prøv med et let tryk i den spidse ende. Kødet skal lige give efter som ved en blød pære.
1 moden ovocodo
1 toptsk finthakket løg
1 fed finthakket hvidløg
1-2 røde tomater
½ grøn, mild chilifrugt eller 1 knivspids stødt chili
saften af 1 lime eller ½ citron
1 spsk friskklippet koriander eller bredbladet persille
3-4 spsk olivenolie
salt og friskkværnet peber
1 Skær avocadoen igennem, tag kødet ud med en ske og skær det i stykker. Flå tomaterne (dyp dem først i kogende vand) og skær dem i stykker. Skær chilifrugten i stykker.
2. Hvis du blender: kom først løg, hvidløg, koriander/persille og chilifrugt i blenderen og hak det fint Kom derefter avocado, tomat, olivenolie og lidt limesaft i og blend. Det skal ikke være for fint.
3. Skrab guacamolen ud og smag til med salt og peber og eventuelt mere limesaft.
4. Har man ikke en blender, kan man hakke ingredienserne fint og røre dem sammen med en gaffel.
5. Mad, der indeholder avocado, bliver misfarvet, hvis den står for længe. Kom den i en skål, læg stenen i og dæk med husholdningsfilm (uden PVC). Det kan holde sig i køleskab til næste dag. Man kan eventuelt skrabe det øverste, brunlige lag af.