Brød:
40 g margarine
3 dl mælk
3 dl vand
50 g gær
2 tsk salt
1 tsk sukker
1 kg hvedemel
Æg til pensling
Pålæg: Smør og rulle- eller spegepølse, saltkød, frikadelle, steg, hårdkogt æg, ost
Margarinen smeltes i en gryde, tages af varmen og mælken hældes i.
Gæren udrøres i den lunke væske.
De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes godt igennem.
Stil dejen til hævning med et fugtigt klæde over i ca. 45 min.
Dejen formes til et stort brød og luften presses godt ud af dejen med knoerne, så den bliver lidt fladere.
Dejen foldes, således at den ene side foldes ind til midten og den anden foldes ind over den første og trykkes til.
Dejen foldes en gang til på samme led og formes til en "halvmåne" med en diameter som en flad tallerken.
Lad dejen efterhæve i 20-30 min.
Prik i dejen med en gaffel og pensl den med sammenpisket æg.
Bag det halvmåneformede brød, således, at buen vender opad, ved 200°C i ca. 30-35 min.
Brødet skæres i skiver a ca. 1 cm tykkelse og 2 skiver lægges overfor hinanden på en tallerken, så de danner en hel cirkel.
Brødene smøres med smør og hver halvdel deles yderligere til 3 "lagkagestykker", så der i alt bliver 6 stykker på tallerkenen.
På stykkerne lægges nu overfor hinanden det salte, det stegte og det gule (en variant siger det røde, det brune og det gule).
Altså: Rullepølse overfor saltkød, frikadelle overfor steg og æg overfor ost.
På Fanø lægger man så gerne flere lag oven på hinanden.
Smørrebrødet står nu natten over.
Tallerkenen stilles midt på bordet med de spisende rundt om.
Hver må nu tage et stykke brød, men kun fra det øverste lag og ikke det samme som tidligere.
Derved opnår man, at alle får smagt alle slags pålæg, og alle bliver næsten lige hurtigt færdige.
Diskussionen om, hvorvidt det var på Fanø, man opfandt smørrebrødet, bliver nok aldrig tilendebragt, men ingen tvivl om, at Fannikkerne har været tidligt ude.
Brødet skal være hjemmebagt og smørrebrødet skal helst laves dagen før, det skal spises.
Man kaldte det Belagt smørrebrød eller Dækket smørrebrød.
Udtrykket "rundtenom" skulle efter sigende stamme fra denne måde at spise på.