500 g hakket svinekød
1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1 -1½ dl mælk, fx minimælk
500 g selleri, ca. ½-1
30 g smør eller margarine
4 spsk hvedemel
1 dl letmælk eller fløde 9%
persille
Tilbehør: 4 skiver rugbrød eller 800-1000 g kartofler
Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg og revet løg.
Tilsæt hvedemelet. Rør herefter mælken i.
Form farsen til kødboller med en dessertske og kog dem ved svag varme 7-8 minutter i ½ l kogende letsaltet vand under låg.
Tag bollerne op med hulske og lad dem dryppe af. Gem kogevandet.
Skær sellerien i tern på ca. 1x1x1 cm.
Kog dem møre i kogevandet fra kødbollerne i 8-10 minutter.
Smelt smørret i en gryde.
Rør melet i og kom 5 dl kogevand i under piskning.
Pisk mælk eller fløde i og lad saucen koge nogle minutter.
Smag til med salt og peber.
Kom kødboller og selleri i saucen og varm dem igennem.
Drys hakket persille over eller server det til.
Tips: Jævn evt. saucen med en meljævning af hvedemel og mælk og undlad smørret, hvis retten ønskes mere mager.
Energifordeling og -indhold pr. person:
Retten med 6% fedt i det hakkede kød
Protein 29%
Kulhydrat 41%
Fedt 30%
2130 kJ = 510 kcal
Retten med 10% fedt i det hakkede kød
Protein 25%
Kulhydrat 38%
Fedt 37%
2330 kJ = 555 kcal
Retten med 18% fedt i det hakkede kød
Protein 22%
Kulhydrat 32%
Fedt 46%
2720 kJ = 650 kcal
Ikke de store forskelle og det er fedtet der giver en stor del af smagen, desværre.
--