Her finder du lette opskrifter på grillstegte grønsager. Gå
på opdagelse og find inspiration i vores mange opskrifter, tips og idéer.
Kartofler
Store kartofler vaskes, skylles og tørres. Del dem på langs
og pensl snitfladen med olie.
Drys med salt, peber, hvidløg, friskhakkede krydderurter
eller andre krydderier efter smag.
Kartoflerne kan også pensles med krydderolie (se opskrifter).
Læg kartoflerne med snitfladen opad på grillristen, 12-15 cm
fra gløderne.
Lad dem stege ca. ½ time.
Vend dem og grill dem ca. 10 min. med snitfladen nedad.
Drys evt. med lidt groft salt, når de er færdigstegte. Bagte
kartofler, (se opskrift).
Løg
Hele, mellemstore løg pensles med olie og lægges i god
afstand fra gløderne på risten.
Vend dem flere gange og regn med en stegetid på 20-30 min.,
alt efter størrelsen.
Fjern den yderste skal og klem løgene lidt sammen, så de
åbner sig foroven.
Ved serveringen kommes evt. lidt kryddersmør ned i
åbningen.
Auberginer
Vask auberginerne og tør dem.
Er de små, deles de på langs, ellers skæres de i 2 cm
skiver.
Drys dem med groft salt og lad dem trække i 10-20 min.
Tør dem på snitfladerne med køkkenrulle, pensl dem med
letkrydret olie og steg dem i 10-15 min efter tykkelse.
Vend dem med en grilltang.
Auberginer kan også grillsteges hele.
Pensl dem med olie og steg dem 20-30 min. i yderkanten af
grillristen.
Når skallen er sort og grønsagen føles blød, deles den og
frugtkødet skrabes ud.
Mos det i blenderen eller pisk det kraftigt med lidt olie
eller rørt smør.
Smag puréen til med salt, peber, citronsaft og krydderurter,
finthakkede løg, presset hvidløg eller lignende.
Auberginepureen serveres varm eller kold til grillstegt kød.
Courgetter
Samme tilberedning som auberginer, men stegetiden er
kortere.
Peberfrugter
Vask og del store peberfrugter på langs.
Skrab kernerne ud og pensl frugtkødet både ind- og
udvendigt.
Steg dem 10-15 min.
De skal vendes flere gange og pensles med olie.
Først efter stegningen drysses de med salt.
Fennikel
Mellemstore fennikelknolde renses og skæres i halve eller
kvarte.
Skær stilkene og den grønne top fra (gemmes til salat
og/eller grønt drys).
Grønsagen pensles med olie, drysses med salt og steges 10-15
min.
Vend den flere gange.
Tomater
Mellemstore tomater pensles med olie og steges 4-5 min.
Vend dem flere gange med en grill-tang.
Skær et kryds i toppen med en skarp kniv, når de er færdige,
og drys salt, peber og/eller andre krydderier i snittet.
Store, faste tomater deles i halve, pensles med olie og
drysses med salt og peber.
Halve tomater lægges i kanten af grillen og steges 2-3 min.
med snitfladen opad.
Derefter pensles de på snitfladen og vendes.
Steg dem ca. 2 min. til, men nu lige over gløderne, på
risten.
Grønsager er nemme at grille. Læg dem i yderkanten af
grillristen.
Majskolber
Brug kun friske majskolber med lysegule korn.
Mørke, tørre kolber egner sig ikke; de bliver blot endnu
mere tørre.
Kolberne kan grilles med eller uden det grønne svøb, men
»skægget« skal fjernes.
Selve kolben skal pensles med letkrydret olie.
Steg dem ca. 15 min.
Vend kolberne flere gange med grill-tangen og pensl dem af
og til med olie.
Ved serveringen drysses de med groft salt.
Sæt en skål med rørt smør på bordet.
Andre grønsager på
grill
Alle former for grønsager kan steges på grill indpakket i
alufolie.
Det er lidt misvisende at kalde det »stegning«, for i
virkeligheden dampkoger de i egen saft.
Denne fremgangsmåde egner sig godt til grønsager som ikke
tåler at blive lagt direkte på grillristen.
Det gælder fx asparges, grønne bønner, bladselleri og ærter.
Grønsagerne krydres efter smag og dryppes med lidt olie,
eller du lægger en smørklat ved, inden folien lukkes sammen om dem ikke alt for
stramt.
Stegetiden er lidt længere end ved almindelig kogning.
Bagte kartofler
Beregn en stor, gerne melet kartoffel pr. person.
Vask og skyl kartoflerne godt, tør dem med køkkenrulle og
pensl dem med lidt olie.
Kartoflerne kan bages på grillristen med eller uden alufolie
under, eller de kan pakkes i alufolie og lægges ned mellem grillkullene. (Se mere)
Stegetiden er ca. 1 time, afhængig af sort og størrelse.
Prøv med en grillnål om de er møre.
Ved serveringen skæres et dybt kryds i kartoflerne (også
gennem folien) og de trykkes lidt sammen, så snittet åbner sig. Du kan evt.
tage lidt af kartoffelkødet ud, inden du kommer smør eller fyld i.
Hvad kommer du i
kartoflen?
Alle slags kryddersmør (se opskrifter)
egner sig til bagte kartofler, men de kan også fyldes med:
- Cremefraiche rørt
med finthakket dild, persille, karse, purløg, estragon, citronmelisse eller
andre friske krydderurter.
- Frisk flødeost rørt
blød med lidt fløde og citronsaft, tilsat revet løg, presset hvidløg, grønne
krydderurter, moset blåskimmelost eller reven ost.
- Tunfisk naturel,
moset med blødt smør, smagt til med citronsaft, salt og peber.
- Sort eller rød
kaviar rørt op med cremefraiche og smagt til med citronsaft, revet løg, hakket
dild og salt og peber efter smag.
- Lige dele
mayonnaise og yoghurt smagt til med finthakket, rød peberfrugt og lidt purløg
eller persille. Salt og peber efter smag.
- Finthakket,
hårdkogt æg og karse rørt op med cremefraiche og smagt til med karry, salt,
peber, evt. også lidt citronsaft.
- Mosede
ansjosfileter rørt sammen med blødt smør og smagt til med rigeligt peber og
hakkede krydderurter. Ingen salt!
Se også:
Løg og peberfrugter på spid
Champignonspid
Krydrede kartoffelspid
Porrespid