Den bagte kartoffel skal være sprød udenpå, cremet indeni,
og den må ikke smage af kogt kartoffel. Du behøver ikke store kartofler for at
lave en god bagt kartoffel, og så skal de ikke pakkes ind i folie. Se flere råd
herunder.
Vælg selv størrelsen
Køb store eller mellemstore kartofler efter smag. Der er
ingen, der siger, at en bagt kartoffel skal være kæmpestor. Nogle foretrækker
ganske almindelige kartofler, der er bagte.
Sørg for god varme i
ovnen
Forvarm ovnen til 200 eller til 220 °C, hvis du skal fylde
en hel plade med kartofler.
Hold kartoflerne
fugtfri
Vask og tør kartoflerne. Det er især vigtigt, at de er
tørre, så de kan få en sprød overflade.
Undgå folie
Kartoflerne skal ikke
pakkes ind i folie, så bliver de nemlig kogt i stedet for bagt og får ikke
den sprøde, bagte smag.
Gnid lidt olie ind i
skrællen
Lidt olie på skrællen sikrer en sprød og lækker skræl til
det bløde indre.
Kryds, hvor skatten
findes
Skær et kryds halvt ned i hver kartoffel, gnid smør og salt
ned i krydset. Kartoflerne er færdige, når de åbner sig i krydset.
Drys et lag salt i
bradepanden
Lad kartoflerne bage i salt. Fordel også en lille smule salt
på skrællen. Saltet giver smag og gør kartoflerne møre og sprøde. Prøv også at
krydre kartoflerne med karry, hvis du føler dig modig.
Bag kartoflerne midt
i ovnen
De skal have mellem 1 og 1½ time i ovnen alt efter
størrelse.
Med en smørklat smør
Kom en klat smør eller cremefraiche i den bagte kartoffel,
og server med friske krydderurter.
Prøv også mikroovnen
til kartofler
Hver kartoffel bages i cirka 7 minutter på fuld effekt
(800W). Vend dem halvvejs gennem tilberedningen, og lad dem stå i 1-2 minutter,
før de serveres.