Sunde grovbrød. Kan serveres til suppe eller med smør og
pålæg.
25-30 stk. Tilberedningstid: 20-25 min. Hævetid, i alt: 1¼ time.
Bagetid: 15 min. Fryseegnet.
#
50 g gær
½ liter vand
100 g smør eller margarine
2 tsk salt
2 tsk tørret fennikel
150 g knækkede hvedekerner (2½ dl)
50 g hvedeklid (2 dl)
1 dl hvedekim
150 g sigtemel (2½ dl)
ca. 750 g hvedemel (12 dl)
1 æg til pensling
*
1. Smuldr gæren og udrør den i det lune vand.
Skær fedtstoffet i små tern.
Kom det i væsken sammen med salt og fennikel.
Tilsæt hele hvedekerner, hvedeklid, hvedekim og. sigtemel.
Ælt dejen sammen med en træslev.
2. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen blank og
smidig.
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i ca. 1 time.
3. Ælt dejen let sammen og del den i 25-30 portioner.
Tril dem til rundstykker som sættes på en bageplade beklædt
med bagepapir.
Lad dem efterhæve i 15 min.
4. Prik rundstykkerne med en gaffel eller snit dem med en
skarp kniv.
Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem på midterste rille
i ovnen ved 200 °C i ca. 15 min.
Variation:
Erstat den tørrede fennikel med V2- 1 spsk kommen. I stedet
for V21iter vand, kan der bruges halvt vand og halvt ymer eller yoghurt.