Varme hveder ristes og spises lune med smør aftenen før
Store Bededag.
Find den lækre opskrift her og forfør din kone. Ifølge gammel tradition skal vi
torsdag aften efter en gåtur på Voldene hjem at spise varme hveder. Lav rigelig
så der også er til weekenden og ...
#
150 g gær
4 dl mælk
125 g smør
3 æg
2 tsk salt
2 tsk sukker
2 tsk kardemomme
1 kg hvedemel
*
Smelt smørret i mælken og lad det køle til det er håndvarmt.
Rør gæren ud i den lunkne mælk og rør krydderierne i sammen med æggene.
Tilsæt melet, lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem.
Lad den hæve lunt en halv times tid.
Ælt igen og form dejen til store boller.
Der bliver ca. 24 som sættes på to bageplader med pænt mellemrum.
Nu skal hvederne hæve under damp:
Fyld en stor eller to mindre gryder kvart op med vand og lad det komme i kog. Bagepladen stilles oven på gryderne, men sørg for at pladen ikke virker som et låg, så dampen ikke kan slippe op.
Med et par hårdtopvredne viskestykker laves et "telt" fra emhætten og ned over bagepladen.
Herinde hæver hvederne i 10-15 min., før de sættes i en gennemvarm ovn ved 200°C i 15-20 min.
Hvederne flækkes og ristes lige inden servering St. Bededags aften.
Se flere dejlig opskrifter på varme hveder:
Varme
hveder
Varme hveder i flere variationer
Varme hveder i mikroovn
Hveder, Bagermester Froms opskrift
Hvedeknopper - hveder
Grove
hveder
Klassiske hvedeknopper