Logo

Waleskringle, dansk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Waleskringle, dansk


Dansk bagværk af vandbakkelsesdej, traditionelt i krans- eller kringleform pyntet med hvid glasur og syltetøj.

 

Smørdej:
100 g hvedemel
½ dl vand
knapt ½ spsk eddike
100 g smør eller margarine

Vandbakkelsedej:
75 g smør eller margarine
75 g hvedemel
1 ½ dl vand
lidt salt
3 æg

Smørdej:
Melet sigtes og æltes hurtigt med det kolde vand og eddiken.

Dejen æltes til den er smidig og let, hvorefter den stilles til hvile ca. 15 minutter på et køligt sted.
Derefter udrulles dejen i en firkant.

Fedtstoffet fordeles nu i små stykker på ⅔ del af dejen, der sammenlægges i 3 lag, således at den del, der er uden smør- eller margarinestykker, lægges først.

Dejen udrulles og sammenlægges på samme måde 2 gange, hvorefter den stilles til hvile i ca 20 minutter på et køligt sted.
Denne udrulning gentages nu 2-3 gange.

Hver gang dejen udrulles begyndes fra den modsatte side, da hævningen ellers ikke vil foregå ensartet.

Efter sidste udrulning må dejen hvile 20 minutter.
Man udruller nu så stort et stykke, man skal anvende, og dejen skal henligge ca. 15 minutter før udstikningen, da den ellers efter udstikningen vil trække sig sammen og formen på det udstukne vil da ødelægges.
Dejen må være iskold, når den lægges på pladen.

Ovnen der benyttes, skal være meget varm, dog mest undervarme.

Vandbakkelsedej:
Fedtstoffet smeltes, afbages med det sigtede hvedemel, hvorefter det kogende vand tilsættes.
Når afbagningen slipper skeen, fjernes gryden fra varmen, salt og æggene røres i et ad gangen (hvide og blomme sammenpiskes, inden de hældes i den varme dej, man risikerer da ikke at hviden løber sammen).
Når dejen er rørt godt i ca. 20 minutter efter at det sidste æg er tilsat er dejen klar
Smørdejen udrulles i firkant, udskæres i 3 lange strimler, der lægges på en plade og formes som en kringle.

 
Vandbakkelsedejen fyldes i kræmmerhus eller sprøjtepose og sprøjtes ikke for tæt frem og tilbage på tværs af mørdejen.
Lidt hakkede manndler kan evt. strøs over, inden kringlen bages ved jævn varme ca ½ time.
Når den er afkølet, glaseres den med vandglasur og sprøjtes med lidt gele gennem et kræmmerhus.

 

Tips: I Wales kendes Waleskringle ikke, men her bages traditionelle Welshcakes; små krydrede småkager af mørdej, som pandebages. På walisisk: pice ar ymaen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (10 stemmer)
Siden er blevet set 14.037 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her