Den franske
ostesouffle er gået lidt i glemmebogen, og det er en skam, for den smager skønt
og er samtidig en genial måde at få brugt sine osterester på.
Server fx den
friskbagte souffle med en frisk salat med rucola, æble og valnødder vendt med
en dressing af dijonsennep, vineddike, olie, salt og peber.
Arbejdstid: 45 min. Koge/bagetid:
30-50 min. 8 personer
#
½ l sødmælk
1 skalotteløg
5 sorte peberkorn
3 hele nelliker
1 laurbærblad
50 g smør
50 g hvedemel
250 g ost (faste,
modne oste, brietyper, blåskimmelost gerne en blanding)
6 æg
muskatnød og/eller
paprika
salt og peber
Til formene:
25 g smør
30 g parmesanost
1 tsk knust sort
peber
*
1. HÆLD mælken i en
gryde, og tilsæt pillet skalotteløg og krydderier.
Giv det et stille
opkog, og lad det simre ganske stille i 5 min.
Lad mælken afkøle,
og si den.
Smelt smørret i en
tykbundet gryde, og rør melet i, til det er helt opsuget.
Tilsæt den siede
mælk, og kog saucen igennem under omrøring. Smag til med salt og peber, og tag
gryden af varmen.
2. RIV ostene groft.
Del æggene i blommer
og hvider.
Rør blommerne i
mælkesaucen, og tilsæt ost.
Smag til med revet
muskat og/eller paprika, salt og peber.
3. Smør 8 portions-souffleskåle
(1½ dl) eller 1 stor souffleskål (1 liter) med smør.
Bland revet
parmesanost og sort peber, og drys det i skålene, så det sætter sig i smørret.
Pisk æggehviderne
stive, og vend forsigtigt ostedejen i lidt ad gangen.
Fyld dejen i
skålene, og sæt dem i ovnen ved 200 °C i 8 min.
Skru ned til 180 °C,
og bag portions-souffleerne i yderligere ca. 10 min. og en stor souffle i ca.
30 min.
Overfladen skal være
gylden, og souffleen skal stå hvælvet over formen.
TIPS: Åbn ikke ovnlågen i utide, da souffleen kan
falde sammen.
Du kan forberede
dejen i god tid uden æggehvider. Pisk æggehviderne stive, og vend dem i dejen
umiddelbart før souffléerne skal bages.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin