8-10 pers.
500 g sød kastanjepure, kan købes på dåse
100 g usaltet smør
4 æg
50 g mandelmel (mandler blendes med eller uden skal)
2 spsk rom
lidt hvedemel og usaltet smør til formen
1. Smør en kageform med en diameter på 25 cm og pudder den med lidt hvedemel.
2. Kastanjepure og smør varmes op i en gryde, rør det godt sammen og køl af til det er lunkent.
3. Del æggene. Rør blommerne i kastanjemassen, rør så mandelmel i og til sidst rommen.
4. Hviderne piskes hårdt med en smule fint salt, de skal være så stive som muligt.
5. Vend hviderne i kastanjemassen til en helt jævn creme.
6. Hæld massen i formen og bag i ca. 40 min. ved 180°.
Engelsk creme
Engelsk creme er en klassiker til kage og frugt og til fx. oeufs a la neige.
6-8 pers. - 3 ½ dl creme
¼ l sødmælk
1 stang vanilje
3 æggeblommer
50 g sukker
1. Skrab kornene ud af vaniljestængerne i en skål, hæld mælken i en kasserolle, kog den op sammen med de tømte vaniljestænger, tag den af ilden og lad den trække i 15 min.
2. Pisk æggeblommerne op med sukkeret og vaniljekornene til en tyk, hvid, homogen masse.
3. Fjern vanilje stængerne, kog mælken op igen, hæld den over i æggemassen under omrøring.
4. Varm cremen op over svag varme under omrøring med en træske, efter ca. 5 min. er blandingen blevet tykkere. Den må ikke koge. Når cremen hænger godt ved skeen, er den færdig. Køl hurtigt cremen ned, bedst i isbad.