Glace á la lavande
Af den navnkundige lavendel, violet som purpurfløjl laver du let denne velduftende is.
Til praline:
50 g sukker
13 g lavendelstøvdragere
Til isen:
3 dl mælk
en kvist lavendel (plus ekstra til pynt)
4 æggeblommer
50 g sukker
3 dl piskefløde, let pisket
Lav først praline. Kom sukker og lavendel i en kasserolle, og smelt det over middel varme, til det er brunt og karamelliseret. Hæld det på en smurt plade, lad det køle af, stød det derpå til fint pulver. Til isen bringes mælk og lavendel netop til kogepunktet, tag det af varmen, læg låg på og lad det stå og trække et lunt sted i 30 minutter. Imens piskes æggeblommer og sukker sammen, til det er kremet. Tag lavendelkvistene op af mælken, og pisk denne ned i sukker/ægblandingen. Varm langsomt op under stadig omrøring, indtil kremen bliver hængende i et lag på bagsiden af en træske. Vend forsigtigt, men grundigt den letpiskede fløde i kremen. Øs det i en beholder, læg låg på og stil den i fryseren. Når isen er halvvejs frosset, røres pralineblandingen i, hvorefter den igen stilles i fryseren. Rør grundigt endnu en gang, inden isen bliver helt fast. Eftersom lavendel kun blomstrer om sommeren, kan det være ønskeligt at lave og nedfryse større portioner af denne is.