En god dansk klassiker, som vi aldrig bliver trætte af!
5-6 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/bagetid: ca. 20 min.
Æblemosen kan fryses
Æblemos:
1 kg syrlige æbler (evt. Belle de Booskop)
125 g sukker
½-1 dl vand
Endvidere:
20 makroner
2 dl portvin (eller kirsebærvin, solbær- eller ribssaft)
Æblerasp:
4 skiver fint hvedebrød
100 g sukker
50 g smeltet smør
Tilbehør:
2½ dl piskefløde
2-3 spsk ribsgelé
*
Skræl æblerne, udkern dem, og skær dem i mindre stykker.
Varm sukker i en tykbundet gryde, og tilsæt æblestykkerne og
lidt vand.
Kog æblerne helt møre under låg i 8-10 min.
Mos dem med et piskeris eller en stavblender.
Smag evt. til med mere sukker, mens mosen er varm.
Lad mosen køle af.
Knus makronerne groft, og læg halvdelen af dem i bunden af
en skål.
Stænk med portvin eller saft.
Fordel halvdelen af æblemosen i skålen.
Læg den anden halvdel af makronerne ovenpå.
Stænk med vin eller saft, og slut af med et lag æblemos.
Skær skorperne af brødet, og riv det til krummer.
Bland krummerne med sukker og smeltet smør, og bred det ud i
et jævnt lag på en bageplade med bagepapir.
Bag raspen sprød og gylden ved 125 °C i ca. 10 min.
Drys æblerasp på kagen lige før servering.
Pisk fløden til skum, og fordel det på kagen.
Pynt med klatter af gelé.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin