6 personer
Æblemos:
800 g madæbler
3 spsk vand
Evt. 2-3 spsk sukker
Æblekagerasp:
1 ½ dl rasp
1 dl sukker
Pynt:
1 dl piskefløde
Æblemos:
1. Skræl æblerne, skær dem i kvarter, fjern kernehusene og kom æblerne i en gryde.
2. Hæld ¼ dl vand i gryden og kog æblerne under låg. Rør i dem af og til og tilsæt evt. mere vand, hvis de ser ud til at koge på i bunden.
3. Når æblerne er kogt helt ud, er mosen færdig. Afhængigt af æblesorten kan der være stor forskel på, hvor hurtigt æblerne koger ud.
4. Smag mosen til med lidt sukker, men lad den forblive en smule syrlig.
5. Lad mosen blive kold.
Tips: Kagen bliver ekstra god, hvis den får lov at stå i en times tid i køleskab, inden den skal spises. Men læg først flødeskummet på ved servering.
Æblekagerasp:
1. Bland rasp og sukker på en pande.
2. Varm panden op og rør hele tiden i raspen. På et tidspunkt begynder sukkeret at smelte, og raspen bliver mørkere. Når den er gylden, hældes den op på en tallerken eller et fad.
3. Rør fortsat et par minutter i raspen med en gaffel, mens den køler af - så undgår du, at den klumper.
Æblekage:
1. Læg æblemos og æblekagerasp lagvis i en pæn skål.
2. Pisk fløden til skum og læg et lag flødeskum øverst på kagen lige inden servering.
Tip: Hvis du kan lide, at æblekagen er sprød og knasende, så spis den inden for de første fire timer, efter at den er blevet samlet. Hvis du bedre kan lide, at den er blød og lidt svampet, så lav kagen dagen i forvejen og opbevar den i køleskabet. Men kom først flødeskummet på lige inden den skal spises.