Æblekage med ristet rasp, flødeskum og gele ligesom da
mormor var ung. Dansk når det er bedst!
5-6 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge-/bagetid: ca. 20 min.
Æblemosen kan fryses.
Æblemos:
1 kg syrlige æbler (evt. Belle de Boskoop)
ca. 200 g sukker
1 dl vand
Æblerasp:
4 skiver fint hvedebrød (uden skorpe)
50 g smør
100 g sukker
Tilbehør:
2 dl piskefløde
2-3 spsk ribsgelé
ca. 20 makroner
2 dl portvin (eller kirsebærvin, solbær- eller ribssaft)
*
Æblemos: Skræl æblerne, udkern dem, og skær dem i mindre
stykker.
Varm 100 g sukker i en tykbundet gryde, og tilsæt vand og
æbler.
Kog æblerne under låg i 5-10 min., til de er helt møre.
Mos dem med et piskeris eller en stavblender.
Smag til med sukker, mens mosen er varm, så sukkeret
smelter.
Lad mosen køle af.
Æblerasp: Nulr brødskiverne til krummer, og bland dem med
smeltet smør og sukker.
Bred det ud i et jævnt lag på en bageplade med bagepapir.
sæt det i ovnen, og tænd på 125 °C. Bag, til raspen er sprød og gylden.
KNUS makronerne groft, og læg halvdelen af dem i bunden af
en skål.
Stænk med vin.
Fordel halvdelen af æblemosen i skålen.
Læg et lag æblerasp ovenpå, og derefter makroner, vin og
æblemos.
DRYS æblerasp på kagen lige før servering.
Pisk fløden til skum, og fordel det på kagen.
Pynt med klatter af ribsgele.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin