Belle de Boskoop, Cortland eller et andet aromafyldt æble bruges i den gammeldags æblekage. Til 4 personer
6 mellemstore, søde æbler
2-3 spsk rosiner
2 spsk sukker
2 spsk finthakkede mandler
Skræl, del og kog æblerne til mos med den flækkede vaniljestang og lidt vand.
Tag gryden fra varmen, rør sukkeret i og lad mosen blive kold.
Bland sukker og rasp.
Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande og kom raspblandingen på.
Rist den sprødt og gyldent, og tag panden fra varmen.
Læg æblemos og raspblanding lagvis i en skål- start og slut med rasp.
Kom flødeskum øverst og pynt med geléklatter.
Tips: Raspblandingen kan tilsættes 6-8 små, knuste makroner.
Bagt æblekage: Læg æblemos og raspblanding lagvis i et smurt, ovnfast fad. Slut med rasp og kom smørklatter øverst. Bag æblekagen ved 200°C i 20 minutter. Server den lun med koldt flødeskum til.
Hurtig æblekage: Læg raspblanding lagvis med groftrevne æbler, der er blandet med lidt sukker. Kom flødeskum på og pynt med grofthakkede nøddekerner.
Fynsk æblekage: Halver mængden af rasp. Tilsæt i stedet 150 g revet rugbrød. Æblekagen bages i ovn, som angivet ovenfor.