De gyldne kager smager skønt både med og uden fyld. 16-18
stk. Prøv den bedste opskrift her...
Arbejdstid: 1 time. Hævetid: 1 time. Bagetid: 30 min. (6x5
min.). Fryseegnede (uden creme)
#
Dej:
25 g gær
3½ dl mælk
50 g sukker
1½ tsk salt 1æg
1 tsk vaniljesukker
150 g durummel
400 g hvedemel
¼ tsk stødt kardemomme
75 g smør
Citroncreme og -sukker:
2 økologiske citroner
200 g sukker
¼ tsk salt
3 æg
3 æggeblommer
50 g smør
Til bagning:
1 liter fritureolie (fx solsikkeolie. sojaolie eller
jordnøddeolie)
*
Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 °C), og tilsæt sukker,
salt, æg og vanilje.
Rør de to slags mel og kardemomme i, og ælt dejen glat og
smidig i ca. 5 min.
Ælt blødt smør i lidt ad gangen, og lad dejen hæve tildækket
i 30-45 min.
Vask og tør citronerne, og riv skallen fint.
Bland det med sukker og salt.
Pres saften af citronerne (ca ¾ dl), og pisk den sammen med
æg, æggeblommer og halvdelen af citronsukkeret.
Pisk det over svag varme eller i en skål over vandbad, til
cremen tykner - den må ikke koge.
Tag cremen af varmen, og pisk koldt smør i lidt ad gangen.
Hæld cremen i en skål, og lad den afkøle.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud i 2 cm's
tykkelse.
Udstik i 16-18 cirkler (6-8 cm i diameter), og læg dem på
bagepapir.
Lad dem hæve tildækket i 15-20 min.
Varm olien op til 175 °C (brug et sukkertermometer) i en
tykbundet gryde (eller frituregryde), og stil citronsukkeret klar i en skål.
Bag 2-3 berlinere ad gangen i 2-3 min på hver side.
Tag dem op, og tril dem straks i citronsukker.
Brug fx et træspid til at fiske berlinerne op med, så du
undgår at få olie med op.
Stik eller skær et hul i toppen af hver berliner.
Fyld cremen i en sprøjtepose med en spids tylle.
Stik tyllen i hullet, og fyld op med citroncreme.
Du kan også flække berlinerne med en kniv, og lægge dem
sammen med cremen som en sandwich.
TIPS: Du kan opbevare de færdigbagte berlinere i en kagedåse
i et par dage eller i fryseren i op til 4 uger. De skal helst fyldes med creme
umiddelbart før servering.
Prøv at bage én "testberliner", så du er sikker
på, at den bliver gennembagt og gylden på samme tid. Er olien for varm, vil
kagerne få en gyldenbrun skorpe, men stadig være rå indeni.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin