En lækker tærte med fyld af vaniljekogte appelsinskiver. Et hit til alle, der
elsker smagen af en god appelsinmarmelade.
Arbejdstid: 1 time. Koge/bagetid: 1 time og 45 min. 1 stor
tærte til 10-12 personer. Er du alene så halver portionen.
#
Tærtedej:
300 g hvedemel
50 g sukker
½ tsk groft salt
200 g koldt smør
½ dl iskoldt vand
Appelsiner:
6 usprøjtede appelsiner
1 stang vanilje
250 g sukker
3½ dl vand
Pensling og pynt: 1 æg eller 1 æggehvide og lidt perlesukker
Tilbehør: flødeskum, vaniljeis eller cremefraiche
Bland mel, sukker og salt og hak det kolde smør i (brug en
foodprocessor eller et mørdejsjern).
Saml hurtigt dejen med vand og del den i 2 portioner.
Form dem til runde plader, pak dem ind og læg dem i køleskab
mindst 1 time.
Vask appelsinerne, skær dem i 4-5 mm tykke skiver og kasser
endeskiverne.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Mos dem sammen med sukkeret og hæld det i en bredbundet
gryde med vaniljestangen.
Tilsæt vand og kog det igennem, til sukkeret er smeltet.
Læg appelsinskiverne i lagen og lad dem simre møre ganske
stille under låg det tager ca. 45 min.
Tag en skive op og prøv, om skallen er mør.
Tag appelsinskiverne op med en hulske og kog lagen ind, til
den er som tynd sirup (ca. 10 min.).
Hæld lagen i en skål og lad den køle af.
Rul den ene portion dej ud, læg den i en tærteform (28 cm)
og stil den i køleskabet.
Rul den anden portion dej ud og skær den i 1 cm brede bånd.
Læg dem i køleskabet.
Tænd ovnen på 225 °C.
Tag tærtebunden ud og pensl den indvendigt med sammenpisket
æg eller æggehvide.
Lad det tørre 10 min. i køleskab og gentag.
Læg de afdryppede appelsinskiver jævnt på tærtebunden.
Fordel vaniljesiruppen over appelsinerne.
Flet dejstrimlerne over fyldet som låg og knib dem godt fast
til tærtebunden i kanten.
Pensl med æg/æggehvide og drys med perlesukker.
Sæt tærten i ovnen, skru ned til 180 °C og bag den ca. 45
min.
Server tærten lun eller afkølet med flødeskum, vaniljeis
eller cremefraiche.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin