Cordero a la catalana. Dette er en enkel, traditionel ret fra Catalonien med typiske catalanske produkter som vino rancio (en ældet, oxideret vin fuld af smagsnuancer fra både vin og lagring), tørrede frugter og tomat. I opskriften bruges et helt hvidløg, men du kan sagtens skære det ned til et par fed.
600 g lammekød (bov, kølle eller koteletter) i tern
1 helt hvidløg
1 spsk olivenolie
Lidt hvedemel
½ dl vino rancio eller evt. tør sherry eller kraftig rødvin
1 løg i skiver
1 laurbærblad
400 g modne tomater i tern eller 1 ds flåede, hakkede tomater
Bouillon eller vand
150 g tørrede frugter, fx abrikoser, svesker
1-2 spsk pinjekerner
Salt og peber
Gnid lammekødet med salt og peber.
Skil hvidløgsfeddene fra hinanden uden at pille dem.
Varm ½ spsk olie op i en gryde.
Vend kødstykkerne i lidt mel og brun dem på alle sider sammen med hvidløg med skal.
Melet giver en pæn brun farve, og senere hjælper det med til at jævne saucen. Tilsæt vinen ved kraftig varme, så den fordamper.
Opvarm ½ spsk olie på en pande og steg løg med salt og laurbærblad.
Steg ved svag varme, til løget er helt blødt og lidt gyldent.
Tilsæt tomaterne, og steg til de er bløde.
Kom det ned i gryden med lammekød.
Tilsæt vand og bouillon, så det lige dækker kødet.
Lad det snurre i 1 time.
Kom de tørrede frugter samt pinjekernerne i gryden, ca. 10 min. før retten er færdig.
Tips: Du kan evt. sætte frugterne i blød et par timer i hvidvin eller cognac, inden de skal i gryden. Du kan også stege et helt stykke lammekød.
Grønsager pr. person: ca. 125 g