Jordskokker er en dejlig spise. De kan godt være lidt vanskelige at skrælle med alle de små knoldudvækster, men spørg efter de franske, som er mere "kartoffelagtige" i formen.
2 dl brødkrummer, se Tips
8 finthakkede soltørrede tomater i olie (60 g)
2 fed hvidløg
1 spsk frisk hakket timian og/eller rosmarin
2 spsk dijonsennep
½ spsk olivenolie
600 g laksefilet
500 g renset spinat
200 g hytteost eller ricotta
2 spsk frisksnittet dild
1 tsk fintrevet skal af en usprøjtet citron
500 g jordskokker i små tern
1 spsk olivenolie
Saft af 1 citron
Tænd ovnen på 220°C.
Bland brødkrumme, soltørrede tomater, hvidløg, timian/rosmarin, ca. ⅓ af senneppen og olie.
Pensl laksefileten med resten af senneppen og drys med salt og peber.
Læg laksen i et smurt ildfast fad.
Tryk krummeblandningen fast ovenpå laksen og sæt fadet i ovnen i 15-20 min.
Sæt en kødnål midt i laksen - den skal føles varm, når du tager den ud.
Blancher spinaten i kogende letsaltet vand 1-2 min.
Kom spinaten i en sigte og pres væde ud af den med bagsiden af en grydeske.
Hak spinaten og bland den med hytteost, dild og citronskal.
Det kan du fx gøre i en foodprocessor.
Krydr med salt og peber.
Fordel spinatblandingen i 4 portionsforme og hold dem varme ved at stille dem i vandbad (en gryde med lidt kogende vand og låg over).
Steg jordskokkerne blidt i olivenolie 4-5 min. tilsæt citronsaft og lad den koge væk for høj varme. Krydr med salt og peber.
Fordel jordskokkerne på 4 tallerkner og anret laksen herpå.
Vend formene med spinat-hytteost ud på tallerkenerne og server med en pillekartoffel eller et godt brød.
Tips: Brødkrumme er ikke det samme som ”købe-rasp”. Brug daggammelt brød og riv det fint på et rivejern eller skær det i tern og smuldr det i en foodprocessor.
Spinaten kan blancheres og blandes med hytteost i god tid, så den blot skal varmes i vandbad, mens fisken er i ovnen. Du kan også bruge frossen spinat.
Jordskokkerne kan også skrælles og skæres i tern i god tid.
Læg dem i vand tilsat lidt citronsaft, så de ikke bliver mørke.
Lad dem dryppe godt af og dup dem tørre med køkkenrulle før de skal steges. Grønsager pr. person: ca. 250 g