12 mellemstore tørrede kinesiske svampe, opblødt
225 g skinke af bedste kvalitet uden fedt
1 ovnklar kylling, 1,4-1,5 kg, eller 2 meget små kyllinger
1-11/4 tsk salt
hvid peber, 4-6 omgange på kværnen
2 tykke skiver frisk ingefærrod, skrællet
2 forårsløg, snittet i 4 dele
1 spsk shaoxing vin eller mellemtør sherry
tynd soyasauce (kan udelades)
Si og tryk overskydende vand af svampene, men lad dem være fugtige. Gem vandet.
Skær skinken i store stykker.
Skær kyllingen i portionsstykker. Brug en kniv eller om nødvendigt en fjerkræsaks. Ski! vinger, over- og underlår fra, og skær hele bryststykket fra ryggen. Fjern og kasser vingespidserne, halver vingerne. Halver over- og underlår. Halver brystet på langs, og skær hver halvdel i 3-4 stykker på tværs. Gem rygstykket til suppegryden.
Bring en stor gryde vand i kog og tilsæt kyllingestykkerne. Bring dem i kog og lad dem koge Ca. 2 minutter, til skummet stiger op. Hæld dem i en si og skyl skummet af dem.
Beklæd damppotten med svampe, skinke og kylling. Tilsæt salt, peber, ingefær, forårsløg og vin. Hæld vand i (også svampevandet) så 2,5 cm af skorstenen er fri. Læg låget på.
Anbring damppotten ovenpå en lille gryde med kogende vand, således at der er mellemrum mellem vandet og damppottens bund. Lad det koge i l-11/4 time ved jævn varme uden at røre det. Suppler vandet i gryden nu og da.
Tag det fra varmen. Skum fedtet af om nødvendigt.
Sæt damppotten på bordet og server af den. Brug soyasauce som dip efter behag.
Tips: En yunnan-damppotte er i princippet en lergryde, ca. 20 cm i diameter og 10 cm høj, med en kegleformet skorsten i midten. Gryden anbringes, med tætsluttende låg, i kogende vand, så dampen stiger op gennem skorstenen, cirkulerer indeni og koger ingredienserne. Kylling, kogt på denne måde, bliver mør og saftig, og suppen bliver ren og aromatisk. Gryden kan fås i nogle kinesiske forretninger.