Gullash stammer fra Ungarn. Det karakteristiske for retten er den fine krydring med sød og stærk paprika og de to slags kommen.
4 løg i tynde både
3 gulerødder i tern
½ rød hakket peberfrugt
2 fed finthakket hvidløg
2-3 spsk olivenolie, svine- eller andefedt
600 g oksekød i tern (bov, yderlår, inderlår, klump eller mager tykkam)
2-3 spsk hvedemel
1 stor spsk mild paprika
½ tsk rosenpaprika
⅔ tsk knust kommen
½ tsk knust spidskommen
1 laurbærblad
1 spsk tomatpuré
1 ds. hakkede, flåede tomater
3-4 dl vand
1 lille tsk sukker
Kartoffelmos:
1 ½ kg kartofler i grove stykker
25 g smør
3 dl letmælk
Sauter løg, gulerødder, peberfrugt og hvidløg i halvdelen af fedtstoffet i en stegegryde.
De må ikke blive brune, blot gyldne og let møre.
Tag grønsagerne op og kom resten af fedtstoffet i gryden.
Vend kødet i mel krydret med salt og peber.
Læg kødet i en sigte og ryst det overskydende mel af.
Lad fedtstoffet blive godt varmt og brun så kødet grundigt ad to omgange.
Pas på at fedtstoffet ikke branker.
Tag kødet op og hæld fedtstoffet ud.
Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt grønsagerne, de to slags paprika, kommen, spidskommen, laurbærblad, tomatpuré, flåede tomater, vand, salt, peber og sukker.
Lad gullaschen simre en times tid til kødet er mørt og server med kartoffelmos.
Kartoffelmos:
Bring kartoflerne i kog uden salt og kog dem møre, ca. 15 min.
Hæld vandet fra kartoflerne og pisk/mos dem.
Varm mælken. Rør mælken og smørret i kartoffelmosen.
Smag til med salt og peber.
Grønsager pr. person: ca. 225 g