Glaserede svinekæber:
1,25 kg svinekæber
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
25 g smør
150 g gulerod i mindre stykker
150 g løg i både
4 timiankviste
40 cl øl, fx stout mørk luksus
Blomkålsgratin:
500 g bagekartofler i grove stykker
2 dl vand
1 dl piskefløde
600 g blomkål i buketter
100 g hvidskimmelost 38%, fx Castello® White
1 dl dildkviste hakkede friske
1,5 tsk groft salt
friskkværnet peber
Tomater på stilk:
600 g cherrytomater eller blommetomater på stilk
Pynt: friske dildkviste
Glaserede svinekæber:
Skær den sølvfarvede hinde af svinekæberne og drys kødet med salt/peber.
Lad smørret blive gyldent i en sauterpande og brun kæberne på alle sider (ca. 3 min. i alt).
Tag svinekæberne op og brun gulerodsstykker og løgbåde i ca. 3 min.
Læg svinekæber og timiankviste ovenpå grønsagerne og hæld den mørke øl ved.
Læg låg på panden og lad retten koge ved svag varme i 1 time og 15 min. eller til svinekæberne er møre.
Blomkålsgratin: Kom imens kartofler, vand og fløde i en gryde og bring det i kog. Kog ved jævn varme i ca. 10 min.
Tilsæt blomkål og kog i yderligere ca. 10 min. eller til kartofler og blomkål er møre - rør af og til.
Tag gryden af varmen og tilsæt ost, dild, salt og peber.
Mos grønsagerne groft, fx med en kartoffelstøder og smag til.
Fordel mosen i 8 små ovnfaste skåle (a ca. 2 dl).
Stil halvdelen af skålene på en bageplade.
Glaserede svinekæber fortsat:
Tag svinekæberne op.
Hæld saucen gennem en sigte og tilbage i sauterpanden.
Kog saucen ved kraftig varme til der er ca. 2 dl tilbage.
Læg svinekæberne tilbage i saucen og varm dem godt igennem.
Smag til og hold kødet varmt.
Tomater på stilk: Skyl tomaterne og del dem i mindre klaser.
Læg halvdelen af tomaterne i et ovnfast fad og drys med salt og peber.
Stil fadet på bagepladen ved siden af skålene med mos og bag det hele midt i ovnen ca. 15 min. ved 225°C.
Bag de sidste tomater og resten af de små gratiner til anden servering.
Ved serveringen: Anret kæberne på tallerkener sammen med blomkålsgratin og de bagte tomater. Server straks.
Fryseegnet: Ikke afprøvet.