1 ½ kg oksebov uden ben og fedt
6 store løg
70 g smør
1 spsk hvedemel
salt
peber
1 knivspids muskatnød
1 laurbærblad
2 kviste timian
1 dessertske brunt rørsukker
2 mørke øl (classic eller flamsk)
2 tsk eddike
Tilbehør:
½ kg jordskokker
2 gulerødder
1 lille bundt persille
1 spsk olie
en smule smør
Begynd med at smelte 35 g smør i en tykbundet gryde (gryde og låg skal kunne tåle at gå i ovnen.
Skær løgene i skiver og brun dem heri ca. 15 min. til de er lysebrune. Tag løgene op og stil gryden til side.
Skær kødet i stykker på størrelse med en lille tændstikæske.
Drys stykkerne med salt, peber og hvedemel.
Brun 35 g smør på en pande og steg stykkerne heri.
Stykkerne skal være brune, så steg evt. af to omgange, så der ikke er for meget kød på panden ad gangen.
Tag gryden frem igen og læg et bundlag af halvdelen af løgskiverne.
Ovenpå lægges kødstykkerne.
Anbring laurbærblade og timian mellem kødet.
Strø brun sukker og muskatnød over.
Sæt stegepanden over varmen igen.
Hæld de to øl i panden.
Kog op til øllet bruser godt og skrab panden godt, så "bundfaldet" fra kødet kommer med.
Hæld ⅔ af øllet over blandingen i gryden.
Læg den anden halvdel af løgene over og hæld det sidste øl på.
Varm ovnen op til 150°C, kom låg på gryden og sæt den i ovnen.
Når blandingen koger, skrues oven ned til 135°C.
Lad retten stå og "snurre" i 2-2 ½ time.
Tag gryden ud og kom eddiken i.
Smag om der mangler noget og sæt så gryden i ovnen igen i en ½ time. Så er den færdig.
Fjern laurbærblade og timiankviste.
Skum fedtet af og server retten - gerne direkte fra gryden.
Tilbehør:
Skræl grønsagerne og skær dem i ca. 1 cm tykkelse.
Drys dem med salt og peber og steg dem på en pande i 1 spsk olie og en pæn klat smør i 10-12 minutter, vend dem efter halvdelen af tiden.
Kom grønsager i en skål og drys dem med hakket persille.
Så er de klar til at blive serveret.